Mägimatkaja Plumer: nelja inimese kukkumise võis põhjustada just köiesolek

Indrek Mäe
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mägiekspeditsioonide klubi

Peruus õnnetusse sattunud Tarmo Rigaga 8000-meetriseid mägesid vallutanud Raivo Plumeri hinnangul on väga keeruline täpseid detaile teadmata hinnata, kas õnnetuse hetkel kasutati turvaköit või mitte, kuid köiesolek võib teatud oludes hoopiski saatuslikuks saada.

Väidet, justkui oleks Peruus jääsilla varingusse sattunud eestlaste kukkumise põhjustanud köieta liikumine, ei julgenud Plumer täpsemalt kommenteerida. Siiski võib köie kasutamine tema hinnangul teatud juhtudel ohvrite arvu suurendada. «Nelja inimese kukkumise võib põhjustada just köiesolek. Kui köies mitte olla, on variant, et varinguga lähevad kaasa ainult üks või kaks inimest,» ütles ta.

Plumeri sõnul võis õnnetusele kaasa aidata 22 meetri sügavuse lõhe ebapiisav laius. «Ülalt võib selle läbimõõt olla vaid paar kuni kolm meetrit ja seega ei mahu kõik korraga ohtliku lõigu peale. See tähendab aga seda, et kui üks või kaks kukuvad, tõmmatakse teised lõhe äärel olijad köie abil kaasa,» selgitas mägironija.

Mägimatkaja kinnitusel oli gruppi juhtinud Tarmo Riga igati kogenud. «Ma tundsin teda ja ka põgusalt tema naist Janet. Tarmoga olen ma koos tõusnud kahele 8000 meetri kõrgusele mäele. Mägede tundmise osas tean ja usaldan ma teda päris hästi. Ta on mitmel korral köies olles ka teisi õnnetustesse sattunuid päästnud,» sõnas Plumer.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles