Palling: sõjapõgenikud peaksid saama esimesest päevast alates Eestis uut elu alustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELAKi esimees Kalle Palling.
ELAKi esimees Kalle Palling. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Täna kohtusid Vao majutuskeskust haldava AS Hoolekandeteenused juht Maarjo Mändmaa ja Euroopa Liidu asjade komisjoni liikmed, et arutada pagulaste majutamisküsimusi. Arutelu oli komisjoni esimehe Kalle Pallingu sõnul väga sisukas, ehkki ühtegi konkreetset otsust ei langetatud.

Mändmaa andis komisjoni liikmetele ülevaate, milline näeb välja elu Vao majutuskeskuses. «Kujutatakse ette igasuguseid õudusi, aga reaalsus on mõnikord päris kaugel,» ütles ta täna pärastlõunal, enne ühise nõupidamise algust Postimehele.

Kalle Palling ütles pärast kohtumist, et kohtumise eesmärk oli informeerida komisjoni liikmeid enne reedel, 12. juunil langetatavat otsust Eesti seisukohtadest Euroopa rände tegevuskava osas.

Kohtumine oli tema sõnul väga sisukas, kuid ühtegi konkreetset otsust ei langetatud.

Palling nentis, et kindlasti on vaja erinevate ministeeriumide koostöös luua tingimusi enamate sõjapõgenike vastuvõtmiseks ja majutamiseks. «Eelistatud on KOV, riigi ja erasektori koostöö selliselt, et ei oleks vaja enam majutuskeskuse etappi, vaid konkreetset elamispinda konkreetses omavalitsuses,» ütles komisjoni esimees Postimehele.

«Me peaksime looma sellised tingimused, et esimesest päevast alates oleks sõjapõgenikel võimalik alustada Eestis uut elu,» märkis ta. «Eluase, võimalik töökoht, kool ja lasteaed on need eeltingimused, mis peavad olema täidetud.»

Kuna Eesti on Pallingu sõnul olnud seni väga tagasihoidlik rände küsimustes ja valmisoleku loomisel, siis võtab avatuks muutumine oma aja. «Seda nii sallivuse kui ka füüsiliselt tingimuste loomise aspekte arvestades. Seda tuleb Euroopa komisjoniga läbirääkimistes kindlasti rõhutada ja loodetavasti ollakse valmis meie positsiooni toetama,» lisas Palling.

Uus hange?

Mändmaa ütles enne kohtumist, et ta ei ole AS Hoolekandeteenused juhina veel selles osas ringi vaadanud, et kuhu ja mismoodi võiks ettevõtet uute pagulaste saabumisel laiendada. Samuti ei ole ta selleks valmisolekuks üheltki ministeeriumilt suuniseid saanud.

«Praegu oleme vahetanud nappe sõnumeid selle kohta, et tutvutakse Euroopa Komisjoni ettepanekuga, kuidas see on kujunenud, nii et selles suhtes pole olnud läbirääkimisi. Ma arvan, et kuna see maht on suurem kui Eesti on viimastel aastatel arvestanud, siis ilmselt tuleb uus hange,» arvas Mändmaa.

«Eks see kõik sõltub tingimustest. Iseenesest on meil praegu läinud hästi selle keskuse toimetamisega, nii et miks mitte. Kaalume kindlasti,» kommenteeris ta võimalust, et ka tema ettevõte hankel osaleks.

Lisaks Mändmaale osales kohtumisel veel sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna KOV teenuste toetuse juht Triin Raag.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles