Maratonistung jäi riigikogus toimumata

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Valitsuse otsus siduda palju vaidlusi tekitanud maksumuudatuste, lapsetoetuste tõusu ja madalapalgaliste tagasimakse süsteemi eelnõu vastuvõtmine usaldusküsimusega võttis opositsioonilt täna võimaluse muudatuste arutelu parandusettepanekute hääletamise ja vaheaegade võtmisega venitada.

Maksumuudatustele vastuseisu avaldanud opositsiooniline Keskerakond hakkas venitamistaktikat kasutama juba enne esimese päevakorrapunktini jõudmist, esitades hulgaliselt arupärimisi. Kokku andsid opositsioonisaadikud üle kaks eelnõu ja 31 arupärimist, mis käsitlevad muu hulgas nii spordialaliitude rahastamist, omandi-, haldus-, maa- ja töövõimereformi, Eesti valmidust Euroopa rände tegevuskavas osalemiseks, kohtusüsteemi korraldust, e-valimiste turvalisust, valimisea langetamise mõjusid, olukorda põhimaanteedel, USA saatkonna turvameetmeid kui ka näiteks gluteenivaba toitu. Istungi rakendamisega jõuti lõpule kell 15.15.

Päevakorra juurde asudes jätkas parlament esmalt pühade ja tähtpäevade seadust muutva eelnõu esimest lugemist, mis eile tööaja lõppemise tõttu pooleli jäi. Opositsiooniline Keskerakond soovis muuta teise ülestõusmispüha riigipühaks, kuid parlamendi täiskogus ei leidnud idee toetust ning põhiseaduskomisjoni ettepanekul hääletati eelnõu kella 17 ajal menetlusest välja.

Seejärel kuulas riigikogu ära kultuuriminister Indrek Saare aruande kultuuripoliitika põhialuste täitmisest ning võttis vastu kindlustustegevuse seaduse.

Veidi enne kella 19.15 võttis istungit juhatanud riigikogu aseesimees Helir-Valdor Seeder pooletunnise vaheaja, sest valitsus oli äsja teinud otsuse siduda täna teisele lugemisele jõudma pidanud maksumuudatuste, lapsetoetuste tõusu ja madalapalgaliste tagasimakse süsteemi eelnõu vastuvõtmine usaldusküsimusega.

Vaheajal kutsus riigikogu esimees esmaspäeval kella 11ks kokku täiendava istungi, mille päevakorras on lisaks usaldusküsimusega seotud eelnõudele ka põlevkivi kaevandamist reguleeriva eelnõu teine lugemine.

Pärast vaheaega toetas riigikogu Euroopa Kosmoseagentuuri asutamise konventsiooniga ühinemist ning lõpetas nii investeerimisfondide seadust kui ministeeriumide vastutusvaldkondi muutva eelnõu teise lugemise. Viimasena läbisid esimese lugemise ka tolliseaduse muudatused ning istung lõppes kell 20.37.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles