Kohvriga kohtunud konsulil ei võimaldatud kohtuprotsessist rääkida

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver Pihkva oblastikohtu saalis.
Eston Kohver Pihkva oblastikohtu saalis. Foto: Liis Treimann / Postimees

Eesti Moskva saatkonna konsul kohtus täna Pihkva eeluurimisvanglas Eestist röövitud kaitsepolitseiniku Eston Kohvriga, kellega kohtumise juures olnud julgeolekuteenistuse FSB töötrajad ei võimaldanud konsulil kohtuprotsessist rääkida.

Kohtumise ajaks ei olnud vanglaametnikel infot ega korraldust Eston Kohvril Moskvasse üleviimise kohta, teatas välisministeerium.

Konsul kinnitas Kohvrile, et Eesti teeb jätkuvalt kõik võimaliku, et ta vabastataks ja pääseks tagasi koju.

Konsul andis Kohvrile edasi sõnumid lähedastelt ning räägiti ka Eesti uudistest. Samuti viis konsul Kohvrile toiduaineid ja esmatarbevahendeid.

Välisministeeriumi kinnitusel on Eestile oluline, et Kohvri huvid oleksid kaitstud parimal võimalikul viisil. Konsul jätkab Eston Kohvriga regulaarseid kohtumisi, et teda toetada ning et tal oleks usaldusväärne kanal suhtlemiseks. Konsul plaanib Eston Kohvriga kohtuda ülejärgmisel nädalal, kuna Vene pool ei võimalda rohkem kui kaks kohtumist kuus.

Eesti kaitsepolitseiametniku Eston Kohvri röövimine Eesti territooriumilt FSB poolt ja ebaseaduslik kinnipidamine Venemaal on tõsine rahvusvahelise õiguse rikkumine. Eesti hoiab Eston Kohvri küsimuses survet nii rahvusvaheliselt kui ka kahepoolses suhtluses üleval senikaua, kuni ta pääseb koju tagasi oma pere juurde.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel.

Kaitsepolitseinik Eston Kohver viidi füüsilist jõudu kasutades ja relva ähvardusel Venemaale. Inimröövile eelnes seejuures Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine. Sestpeale on Kohvrit hoitud Moskva Lefortovo vanglas, nüüd aga toodi ta Pihkvasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles