Rõivas: EKRE levitab pagulasteemal hirmu

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Taavi Rõivase sõnul levitab Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) pagulasteemal hirmu ja üritab seeläbi oma populaarsust kasvatada.

«See on küüniline taktika oma lühiajalise populaarsuse tõstmiseks ja ma ei näe muud võimalust kui see hukka mõista,» ütles Rõivas pärast Stenbocki majas toimunud pressikonverentsi Postimehele antud intervjuus.

Rõivase hinnangul üritab EKRE kasutada ära inimesi, kes pole tutvunud teema tegeliku sisuga, lootes niimoodi toetajaid juurde leida. «Ka eile kui EKRE saadikud mind parlamendis küsitlesid, siis küsimustesse ja sõnavõttudesse panid nad kohatuid sõnu nagu «massiimmigratsioon» ja «nüüd hakkab tulema tohutu koguses võõramaalasi Eestisse». Nad hirmutavad sellega inimesi ja näitavad teemat teistsugusena kui see on.

«Me ei räägi massiimmigratsioonist, me räägime konkreetsete inimeste aitamisest, kes on sattunud sõja keskele ja paadiga üle mere põgenenud ning otsivad uut elukohta Euroopa riikides,» lisas peaminister.

Valitsus otsustas täna kabinetinõupidamisel, et Eesti on valmis võtma vastavalt võimalustele vabatahtlikult vastu piiratud arvu põgenikke, kuid ei nõustu kohustuslike põgenikekvootidega. Valitsus on seisukohal, et pagulaste vabatahtlikul vastuvõtmisel tuleb arvestada Eesti rahvastiku (0,26 protsenti Euroopa Liidu omast) ja majanduse osakaalu Euroopa Liidus (Eesti puhul 0,14 protsenti Euroopa Liidu omast) ning pagulaste soovi Eestisse ümber paikneda.

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul toetab Eesti seda, et Euroopa Liit pööraks suuremat tähelepanu inimsmugeldajate vastu võitlemisele. «Tugevdada tuleks tsiviil- ja militaarkoostööd. Keskenduda tuleks probleemi algpõhjusele ehk tegevustele kolmandates riikides, kust põgenikud tulevad,» ütles siseminister.

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna hinnangul on Euroopa Komisjoni ettepaneku puhul tegemist pretsedendiga, mil riigi tahte vastaselt  tahetakse sundida võtma vastu teatud hulka pagulasi. Tsahkna sõnul on siin Eesti jaoks tegemist nii-öelda punase joonega ja sellist kohustust ei saa lasta endale peale sundida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles