Kihnu, Ruhnu ja Vormsi kaaluvad Eesti Saarte Kogust lahkumist ning uue ühenduse loomist

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Tatar / Postimees / Scanpix

Kihnu vallavanem Ingvar Saare, Ruhnu vallavanem Jaan Urvet ja Vormsi vallavanem Tanel Viks saatsid Eesti Saarte Kogule (ESK) ühispöördumise, milles väljendatakse rahulolematust seoses organisatsiooni  võimetusega esindada saarvaldade huve nii kohalikul kui riiklikul tasandil ning ühtlasi kaalutakse ka organisatsioonist lahkumist.

Vallavanemate arvamuse kohaselt peaks Eesti Saarte Kogu tegema tihedamat koostööd saareliste omavalitsuste ning saarvaldadega, kuna nimetatud organisatsioonid koondavad saarte elanike arvamusi ja ühendavad need ühtseteks lähteseisukohtadeks.

«Eesti Saarte kogu peab saarte ja saarvaldade huve esindama palju konkreetsemalt ning selle nimel eesmärgipäraselt töötama. Nende vajadused ning erisused peavad jõudma seadusloomesse,» tuuakse pöördumises välja.

Eesti Saarte kogu esindusvõimekust pärsib vallavalemate hinnangul ka asjaolu, et organisatsioonil puudub selge juhtimisstruktuur. «Puudub arusaamine, kes moodustavad üldkoosoleku ning kinnitavad tegevuskava,» selgitavad vallavanemad.

«Meie jaoks on oluliseks kitsaskohaks kujunenud olukord, kus Eesti Saarte Kogusse kuuluvad võrdsetel alustel nii eraisikud kui kohalikud omavalitsused ning seetõttu on ESK muutunud pigem klubiks, milles figureerivad erinevad tasandid vähendavad organisatsiooni esindusõiguslikkust ning läbipaistvust,» seisab pöördumises.

Juhtimisstruktuuri ebaselguse tõttu puudub kohalikel omavalitsustel ka tahe organisatsiooni rahastada.

Lisaks ei olda rahul Eesti Saarte Kogu poolse eesmärkide ebaselge ning pealiskaudse sõnastamisega. «Aeg-ajalt toimuvad küll arutelud, korraldatakse uuringuid, kuid need tegevused ei arvesta reaalsust ning on vähekonstruktiivsed,» leiavad vallavanemad. «Vaja on konkreetset tegevuskava, kuidas muutuda taas saarte esindusorganisatsiooniks,» seisab pöördumises.

Probleemidele on vallavanemate sõnul ka varasemalt tähelepanu juhitud, kuid sellele ei ole sisulist diskussiooni järgnenud.

Eesti Saarte Kogu loodi saarte esindamiseks ning ühe saavutusena on ESK-i poolt algatatud näiteks «Püsiasustusega väikesaarte seadus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles