Sillamäe saadik: inimesed kõndisid ohtliku tulekahju ajal rahulikult tänavatel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju Silmeti hoones.
Tulekahju Silmeti hoones. Foto: Kaspar Pokk

Sillamäe linnavolikogu saadiku Gulnara Sidorenko sõnul said linnaelanikud eile puhkenud mürgist suitsu levitanud tulekahjust teada hilinemisega ning tänavad olid veel tund aega pärast tulekahju puhkemist pahaaimamatuid inimesi täis.

Kuigi päästeamet oli edastanud hoiatuse mürgise tulekahjusuitsu levimisest, ei olnud inimesed sellest teadlikud ja tegelesid rahulikult oma igapäevatoimingutega, rääkis Sidorenko.

«Mina sain tulekahjust põhjustatud ohust teada juhuslikult. Avasin rõduukse ja tundsin lämmatavat lehka. Helistasin kohe linnapea Tõnis Kalbergile, kes selgitas, et puhkenud on tulekahju ja kogu info selle kohta on üleval internetis linna kodulehel. Kell oli siis 16.43. (Päästjad said väljakutse tulekahjule kell 15.45 – toim.). Küsisin linnapealt, miks ei ole inimesed asjaga kursis, lapsed mängivad tänavatel ja inimesed kõnnivad ringi. Linnapea ütles, et just parasjagu on käimas elanikkonna teavitamine,» rääkis linnavolikogu saadik.

Politseinikud teavitasid tulekahju puhkemise järel linnaelanikke ohtlikke ainete õhupaiskumise eest autode valjuhääldite abil. Sillamäe kahes kohalikus internetiportaalis jagunesid inimese kommentaarid kaheks – osad kuulsid politseinike hoiatust, osad mitte.

Sillamäel tekkis kolm aastat tagasi avalik diskussioon teemal, et linnas asum mitu potentsiaalselt ohtlikku tööstusettevõtet, kuid puudub normaalne häiresüsteem, mille abil inimesi ohust teavitada.

«Linnavõim ei ole ametlikult selle kohta midagi öelnud, rääkimata selge stsenaariumi väljatöötamisest hädaolukordade puhuks,» märkis Sidorenko.

Eile kell 15.45 teatati häirekeskusele tulekahjust Sillamäel Kesk tänaval asuvas tööstusettevõttes Molycorp Silmet AS. Põleng oli viiekorruselises tööstushoones, kus toodetakse haruldasi metalle tantaali ja nioobiumit.

Tulekahju tagajärjel varisesid kokku osa hoone katusest, vahelaed ja kaks ülemist korrust ning purunesid osa kemikaale sisaldavaid mahuteid.

Tulekahju likvideeriti öösel kell 2.16, kuid kell 4.04 teatati päästeametile taas, et hoone suitseb. Põlengule saadi piir peale juba kell 4.29.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles