Ratastoolis oleva kohtualuse pärast katkestati Pauluse grupeeringu istung

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna algas Harju maakohtus väidetava allilmaliidri Assar Pauluse ja tema juhitud kuritegeliku ühenduse kohtuistung.
Täna algas Harju maakohtus väidetava allilmaliidri Assar Pauluse ja tema juhitud kuritegeliku ühenduse kohtuistung. Foto: Mihkel Maripuu

Ratastoolis olev Andres Vaik teatas tänasel istungil, et ei jaksa oma puude tõttu enam kohtusaalis istuda, mistõttu tuli istung katkestada.

«Ma ei pea enam tänagi kuigi kaua vastu. Ma ei ole võimeline istuma kuigi pikalt enam. Olen varsti kõhuli maas ja krampides ilmselt,» ütles Andres Vaik enne kella 14.  Kohtuistung algas kell 10 ja kestis siis umbes 12.30ni, misjärel tehti tunnine paus.

Pausi lõppedes selguski, et Vaik ei suuda enam kohtus olla.  «Ma olen töövõimetu ja te panete mulle kohustuseks terve tööpäeva siin istuda. Ekspert on öelnud, et vajan pause. Ma ei ole nii pikkasid kohtupäevasid võimeline istuma.»

Tallinna vanglas hoitav Vaik kurtis, et vanglas on tal võimalus lamada vahepeal kolm tundi.

«Siia tulekuks mind pekstakse kell viis üles ja need seitse tundi istuma ma ei ole füüsiliselt võimeline.»

Riigiprokurör Kati Reitsak pakkus välja, et kaitsja teeks taotluse, et asja arutataks ilma Andres Vaigu osaluseta. Osaleks vaid kaitsja. «Ma näen,  et mul lastakse valida halva ja väga halva vahel,» ütles Vaik seepeale.

Ta lisas, et sooviks, et istungit lühendataks. «Kui ekspertiis tuvastas, et ma saan kanda karistust ja osaleda istungitel, siis tuleb need teha minu füüsilisele olukorrale vastavaks.»

Kohtunik kinnitas, et ei vaidle sellele vastu. «Aga kui me hakkame rääkima paar tundi kestvast istungist päevas, siis on ka kaassüüdistatavad raskes seisus.»

Tuleb leida lahendus

Vaigu advokaat lahkus aga istungilt kohe algul. Sven Sillar teatas, et ta peab hoopis osalema teisel istungil ja mitu päeva järjest. Teda asendas Sirje Must, kes ütles, et Vaigul on õigus istungitel osaleda ja tuleb arvestada tema terviseseisundist tulenevat eripära.

«Me ei saa ette heita, et kohtualusel võib hakata halb. See ei tähenda, et ta ei soovi istungil osaleda.»

Vaik teatas, et ta ei ole võimeline enam istungil osalema ning tänaseks määratud kaitsekõnesid kuulama.

Kui kohtunik küsis, milliseid puhkepause mees vajaks, et asja saaks ikkagi kohtus arutada, rääkis Vaik, et vajab paaritunniseid puhkepause, mil ta saab pikali olla.

Kohtunik teatas seepeale, et kaitsekõnede kuulamine lükkub homsesse. Homseks tuleb leida ka lahendus, kuidas saaks menetlus jätkuda nii, et ka Vaik saaks seal osaleda.  

Süüdistuse järgi pidas orja

Kriminaaluurimise käigus esitati inimkaubanduse süüdistus kuritegeliku ühenduse nimel Lõuna-Eestis asju juhtinud Andres Vaigule ja tema tuttavale Rainarile.

Andres Vaik, keda teatakse rohkem Ratastooli-Andu hüüdnimega (tema liiklusavariis saadud puude tõttu) ja tema sõber Rainar said süüdistuse selles, et alates 2006. aastast sundisid nad enda heaks tööle üht meest.

Kannatanut mõnitati, alavääristati ja ka peksti. Mehe enda väitel ei teinud ta süüdistatutele tasuta tööd sugugi mitte vabast tahtest. «Ilma suurema kriminaalmenetluseta võinuks see kuriteoepisood tuvastamata jäädagi,» rääkis riigiprokurör Kati Reitsak.

Karistusseadustik näeb inimkaubanduse eest ette kuni 15-aastase vangistuse.

Sama kriminaalasja raames süüdistatakse ühenduse väidetavaid liikmeid ka väljapressimises, rahapesus, ebaseadusliku relva omamises, dokumendi võltsimises, valeütluste andmises ja suures ulatuses maksudest kõrvalhoidmises. Viimase süüdistusega anti kohtu alla ka kolm ühendusse mittepuutuvat inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles