Molycorp Silmeti juht: tootmine jätkub teistes hoonetes

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju Silmeti hoones.
Tulekahju Silmeti hoones. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Molycorp Silmet ASi juhatuse esimees David O’Brock ütles, et eile Sillamäel põlenud tootmishoone küll enam kasutuskõlblik ei ole, kuid tootmist jätkatakse mõnes teises ettevõtte territooriumil asuvas majas.

Eile puhkenud tulekahju ajal oli vahetuses tööl 13 töötajat. «Kõik reageerisid kiiresti vastavalt meie hädaolukorra treeningutele ning said ilusti hoonest välja,» rääkis O’Brock. «See oli kõige suurem õnn selle õnnetuse puhul, et keegi töötajaist viga ei saanud.»

Tema sõnul olid mahutites ained, mis ei ole plahvatusohtlikud.

«Hoones oli aga palju plastmassi, sest kogu tootmisprotsess toimub plasttorudes, -mahutites, see on polüpropuleen,» rääkis O’Brock. «Tootmisprotsessis kasutame ka vesinikfloorhapet ja väävelhapet, kuid need ei põle.»

Põhjuseid, miks põleng siiski nii suureks läks, oli tema sõnul mitu. «Esialgu millegipärast ei hakanud tuletõrjujad kohe tuld kustutama. Meil käiakse siin pidevalt õppusi tegemas, nad teavad täpselt, mis selles majas on, seetõttu teavad, millised nende jaoks on ohud.  Kuna põleng oli nende saabudes juba päris suur, hakkasid vahelaed alla kukkuma, seetõttu ei saanud kedagi sisse saata. Oli vaja oodata korralikke redelautosid Tallinnast ja Tartust,» kirjeldas O’Brock.

Kui aga mahutid põlengu ajal ära sulasid, hakkasid ained mahutitest välja valguma ning lekkisid ka hoonest välja. «Meie töötajad teavad, kuidas neid neutraliseerida, selleks on ehitatud spetsiaalsed kanalid, kus need neutraliseeriti.»

Töö taastatakse peatselt

Ettevõtte juhi sõnul püütakse põlengu tõttu peatunud tootmine kiiresti uuesti tööle panna. «Seegi on õnn, et hoones, mis põles, oli tootmisprotsessi algus. Järgmistes etappides on vajalik materjal praegu liinides olemas ja teatud puhver samuti, nii et seal saadakse tööd edasi teha. Nii kaua otsime lahendust, kuidas uuesti algusprotsess tööle panna,» rääkis O’Brock.

Eile põlenud maja varisemisohu ning plastmassi põlemise jääkide tõttu kasutuskõlblik enam ei ole. «Võtame mõne teise hoone kasutusse. Meil on tohutu suured nõukogudeaegsed hooned, ruumi on küll ja küll, nüüd otsime, mis on kõige efektiivsem ja ohutum variant.»

Ta lisas, et põleng oli haruldaste metallide tootmise alguses. Muldmetallide tootmises käib töö täisvõimsusel edasi.

«Inimesed kardavad oma töö pärast. Ma olen aktsionäridelt kinnitust saanud, et ehitame protsessi uuesti üles ja niikaua pakume inimestele tööd teistes tsehhides,» kinnitas juhatuse esimees, et keegi tulekahju tõttu tööta ei  jää.

O’Brock kiitis tagantjärele veelkord nii töötajaid kui tuletõrjujaid. «Pritsimehed tegid väga head tööd ning ükski teine hoone ei saanud kannatada, ehkki neid hooneid on meil siin tihedalt. Kiidan ka oma töötajaid, kuidas nad reageerisid nii põlengu ajal kui pärast seda. Nad teadsid, mis ohud võivad tekkida: et ilmselt hakkab lekkima hapet, ning olid juba valmis õigete vahenditega, et seda neutraliseerida. Keegi ei vaadanud kella, kunas tööpäev lõpeb,» rääkis ta.

Eile kell 15.45 teatati häirekeskusele tulekahjust Sillamäel Kesk tänaval asuvas tööstusettevõttes Molycorp Silmet AS. Põleng oli viiekorruselises tööstushoones, kus toodetakse haruldasi metalle tantaali ja nioobiumit. Tulekahju tagajärjel varisesid kokku osa hoone katusest, vahelaed ja kaks ülemist korrust ning purunesid osa kemikaale sisaldavaid mahuteid. Inimesed õnnetuses kannatada ei saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles