Loe, mida heidab opositsioon Rõivasele ette umbusaldusavalduses

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Martin Ilustrumm

Opositsioonisaadikud märgivad homme peaminister Taavi Rõivasele esitatavas umbusaldusavalduses, et inimesed soovisid valitsust, kes pakuks lahendusi, mis viiks kiirema majanduskasvuni ja aitaks Põhjamaadele järele jõuda, tegeleks väljarändega ning tagaks palgakasvu, samas kui praegune valitsus mängib üksnes maksumääradega. Postimees avaldab Keskerakonna koostatud umbusaldusavalduse teksti.

Eesti Vabariigi põhiseaduse § 65 punkti 13 ning riigikogu kodu- ja töökorra seaduse § 133 alusel avaldame umbusaldust peaminister Taavi Rõivasele.

Vabariigi valitsus algatas möödunud nädala esmaspäeval, 1. juunil sotsiaalmaksuseaduse, tulumaksuseaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu, mille peamiseks sisuks on kütuseaktsiisi ning majutusasutuste käibemaksumäära kasvatamine. Antud maksumuudatused on meie hinnangul selgelt Eesti inimeste heaolu halvendavad ning seega vastuvõtmatud.

Kütuseaktsiisi ning majutusasutuste käibemaksumäära tõus on tingitud valitsuse soovist langetada sotsiaalmaksu, mida aga paljud ettevõtjad on pidanud tarbetuks, kuna see ei paranda ettevõtluskeskkonda, ei elavda majandust ega aita luua uusi töökohti. Seda eriti olukorras, kus sotsiaalmaksu vähendamisest saadava kasu nullib ära kütuseaktsiisi tõstmine.

Peaministri usalduskrediit on langenud tasemele, millega tal pole võimalik juhtida valitsust, kes peaks Eesti majanduse taas tõusule aitama.

Peaminister, kes survestab koalitsioonipartnereid maksutõusudele, on murdnud enne valimisi antud lubadust – päev enne valimisi eitas Taavi Rõivas selgesõnaliselt maksutõusude plaani ETV otse-eetris. On selge, et peaminister vassis edukama valimistulemuse nimel. Selline poliitika ei ole aga valitsusjuhi poolt aktsepteeritav.

Inimesed soovisid valitsust, kes pakuks lahendusi, mis viiks kiirema majanduskasvuni ning aitaks Põhjamaadele järele jõuda. Valitsust, kes tegeleks väljarändega ning tagaks palgakasvu, mis aitaks järele jõuda vahepeal kasvanud hindadele. Need küsimused pole täna üldse valitsuse laual, selle asemel mängitakse maksumääradega.

Kütuseaktsiisi tõstmise vastu on avaldanud meelt tuhanded inimesed ning kütuseaktsiisi tõstmise vastastele kollektiivsetele pöördumistele on andnud allkirja enam kui 28 000 inimest. Taoline hulk inimesi tundub aga valitsusjuhi jaoks tühine olevat ning maksutõusudega minnakse kindlalt edasi. Valitsusjuhina vastutab aga just peaminister tehtavate negatiivsete muudatuste eest.

Peaminister Taavi Rõivase toimetulekut hindab viimaste arvamusuuringute põhjal Eesti rahvas mitterahuldava hindega. Peaministri usalduskrediit on langenud tasemele, millega tal pole võimalik juhtida valitsust, kes peaks Eesti majanduse taas tõusule aitama.

Allakirjutanute silmis on peaminister Taavi Rõivas kaotanud usalduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles