Pentus-Rosimannus: Eesti kandideerib järgmisel aastal UNICEFi eesistujaks

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus.
Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Mihkel Maripuu

Välisminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul kandideerib Eesti järgmisel aastal ÜRO Lastefondi (UNICEFi) eesistujaks.

Pentus-Rosimannus arutas New Yorgis kohtumistel UNICEFi tegevdirektori Anthony Lake´i ja ÜRO peasekretäri eriesindaja Leila Zerrougoui’ga fondi tegevust laste õiguste kaitsmisel ja samuti koostöövõimalusi konfliktides olevates riikides elavate laste olukorra parandamisel, vahendas välisministeerium.

«Eesti jaoks on kõige haavatavamate - laste - õiguste kaitsmine üks olulisemaid valdkondi, millele rahvusvahelisel tasandil oma inimõigustealase töö oleme suunanud. Lastel ei ole suutlikkust ega oskusi ennast vägivaldsetes konfliktides ise kaitsta, see on meie kohus nende kaitset parandada,» ütles välisminister Pentus-Rosimannus.

Eesti välisministri sõnul plaanib Eesti 2016. aastal kandideerida ÜRO Lastefondi eesistujaks, et anda oma panus laste õiguste eest seismisel.

Kohtumisel UNICEFi tegevdirektori Anthony Lake´iga peatuti pikemalt organisatsiooni tegevusel laste olukorra parandamisel üle maailma. Välisminister tunnustas ÜRO tegevust laste õiguste kaitsel ning lisas, et Eesti toetab laste õigusi aktiivselt nii Inimõiguste nõukogus, ÜRO julgeolekunõukogus kui UNICEFi ja arengukoostöö projektide kaudu.

Ministri sõnul panustab Eesti laste, seal hulgas tütarlaste haridusvõimaluste parandamisse. «Hariduse saamine aitab ära hoida mitmeid hilisemaid probleeme ja võimaldab arenevates ühiskondades tüdrukutel ja naistel paremini toime tulla,» ütles välisminister.

Eesti on UNICEFi tegevust toetanud alates 1998. aastast. 2014. aastal toetas Eesti UNICEFi tegevusi kokku 605 000 euroga. Sel aastal on Eesti seni panustanud Gruusia üldhariduskoolide õppekavade arendamisse ja andnud humanitaarabi sisepõgenike olukorra leevendamiseks Ukrainas, kogusummas 360 000 eurot.

ÜRO peasekretäri eriesindaja Leila Zerrougoui’ga oli kõne all ÜRO roll ja tegevus konfliktides kannatavate laste abistamisel. «Eriesindaja algatatud kampaania «Children, not Soldiers» on aidanud võidelda laste sõduriteks värbamisega ja on jätnud mitmele tuhandele lapsele alles lapsepõlve,» nentis välisminister.

Pentus-Rosimannuse sõnul on Eesti andnud relvakonfliktides kannatavate laste toetuseks humanitaarabi. «Sel aastal toetame otse eriesindaja tegevust 30 000 euroga,» sõnas välisminister.

Lisaks pidas välisminister New Yorgis kõne puuetega inimeste õiguste konventsiooni osalisriikide 8. konverentsil. Oma sõnavõtus rõhutas minister vajadust tagada puuetega inimeste põhiõiguste kaitse ja võrdne kohtlemine ning kaitsta nende loomupärast väärikust.

Välisminister kohtub New Yorgis veel ÜRO poliitikaküsimuste asepeasekretär Jeffrey Feltman’iga ja ÜRO asepeasekretäriga humanitaarküsimustes ja hädaabi asekoordinaatori Kyang-wha Kang´iga. Välisminister naaseb Eestisse homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles