Pauluse jõugu protsessile toodi voodi

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ratastoolis olev Andres Vaik ütles eilsel avaistungil, et ei jaksa oma puude tõttu mitmeid tunde kohtusaalis istuda, mistõttu tuli istung katkestada. Tänasele istungile toodi Vaigule voodi, millel lamamisega mees nõus ei ole. Tänane istung tuli seetõttu jällegi katkestada ning kaitsekõned jäid kuulmata.

Kohtunik Piret Liivo ütles, et voodi toodi saali, sest Vaik ütles eile, et ta vajab aega, et lamada. Samuti saab kohus pakkuda ka vaheaegu. 

«Suurepärane, väga muljetavaldav! Olen vanglasse sellist voodit soovinud 14 kuud,» ütles Andres Vaik voodit nähes. Samas lisas ta, et loobub sellisest võimalusest, sest voodisse ronimine ja sealt maha ronimine keset avalikku istungit riivab tema eneseväärikust.

Riigiprokurör Kati Reitsak ütles, et kohtualuse võib eraldada ka näiteks sirmiga.

Vaik kinnitas, et voodi ei lahenda tema probleeme ja tal oleks vaja saada taastusravi, mida talle vanglas ei võimaldata. Vaik avaldas soovi vahi alt välja saada, et ta saaks taastusravil käia ning seejärel ka kohtuistungitel osaleda.

Vaik rääkis, et tema olukord on vanglas palju halvenenud, kuid kohtuekspertiisis seda välja ei toodud. Kui kohtunik küsis, kas ekspertiisiakt ei vasta tõele, siis Vaik väitis, et paljud arstid on kinnitanud, et tema olukord on halvenenud.

Vaigu asenduskaitsja Sirje Must ütles, et ekspertiisi järgi vajab Vaik ravi, mida ta vanglas saanud ei ole. Must viitas põhiseadusele ja Euroopa inimõigustele ning ütles, et tuleb tagada inimväärikuse austamine kohtus. Must toonitas, et Vaik ei ole süüdi mõistetud.

Soovib vahi alt välja

Seetõttu taotles Must Vaigu suhtes kohtuasja eraldamist. See tähendab, et Vaigu asja tuleks arutada veel eraldi. Teine variant on Musta sõnul see, kui Vaik vabastatakse vahi alt, ta käib taastusravil ning septembrist saab istungitel jälle osaleda.

Seejuures ei saavat Vaik ka elektroonilist võru kanda, mistõttu taotles kaitsja elukohast lahkumise keeldu vahi all olemise asemel.

Must kinnitas, et Vaigu vahi all hoidmine ei ole põhjendatud, sest ta ei suudaks kedagi mõjutada ning materjalid on juba kohtule üle antud.

«Vaik on ise kinnitanud, et vajab abi. Ta on oma kannatanut ekspluateerinud. Kui kohus muudab tõkendit, siis tekib tekib olukord, et ta võib kedagi uuesti ekspluateerida,» kommenteeris kannatanu esindaja Maarika Pähklemäe.

Süüdistuse kohaselt pidas Vaik ju «orja», kes teda aitas.

Järgnes suur naerupahvakas kaitsjate seas, kes muudkui soovisid Vaigu kaitseks sõna võtta. Ühtäkki oleks nagu kogu saal hoopis Vaigu advokaate täis.

«Vaik on süütu isik, ta ei ole süüdi mõistetud. Peame käsitlema teda kui igat teist inimest tänaval,» rääkis näiteks Ats Pätnaste ja Rünno Kristjuhani kaitsja Priit Palmiste. Ta toonitas, et tõkendi määramisel tuleb arvestada tervislikku seisundit ja küsis, et kui seda Vaigu puhul ei arvestata, kelle siis veel – kas surnu puhul?

Assar Pauluse kaitsja Küllike Namm tegi ettepaneku kutsuda kohtuekspertiisi teinud eksperdi, kes vastaks Vaigu tervist puudutavatele küsimustele, et aru saada, mil määral võib ikkagi Vaik istungil osaleda. Sirje Must ütles seepeale, et sellisel juhul peab istung olema kinnine, kuna istung puudutab terviseandmeid.

Prokuratuur on nõus istungi kinniseks kuulutamisega, kuid mitte Vaigu vabastamisega vahi alt.

Prokuratuuri hinnangul ei ole mingit garantiid, et sügisel taas kokku saades oleks võimalik ikkagi pikemaid istungeid pidada. Lisaks kinnitas prokuratuur, et Tallinna vanglas on olemas koosseisuline füsioterapeut, kes pole küll veel Vaigu probleemiga jõudnud tegeleda, kuid on meest siiski külastanud.

Prokuratuuri kinnitusel on mees pannud ka ratastoolis toime vägivallakuritegusid.

«Me oleme olukorras, kus me jätkata ei saa ikkagi. Me ei saa ilma ekspertidele küsimusi esitamata mitte kuidagi,» nõustus kohtunik Piret Liivo, kes lisas, et ka vahi alt vabastamist ei saa ilma eksperdita arutada.

Liivo tegi ettepaneku jätkata kohtuistungiga, kui eksperdid osaleda saavad. Samuti kutsutakse kohale Tallinna vangla meditsiiniosakonna töötajad. See juhtub aga alles 18. juunil, mistõttu ei kuulata ka täna ega ka homme kaitsjate kõnesid.

Kohtuistung kujunes liiga koormavaks

«Ma ei pea enam tänagi kuigi kaua vastu. Ma ei ole võimeline istuma kuigi pikalt enam,» ütles Andres Vaik eile enne kella 14.  Kohtuistung algas kell 10 ja kestis siis umbes 12.30ni, misjärel tehti tunnine paus.

Pausi lõppedes selguski, et Vaik ei suuda enam kohtus olla.  «Ma olen töövõimetu ja te panete mulle kohustuseks terve tööpäeva siin istuda. Ekspert on öelnud, et vajan pause. Ma ei ole nii pikkasid kohtupäevasid võimeline istuma.»

Tallinna vanglas hoitav Vaik kurtis, et vanglas on tal võimalus lamada vahepeal kolm tundi.

Kui eilne istung pidi kestma kella 16ni, siis see katkestati ning kaitsekõnede kuulamiseni ei jõutud.

Täna oli kohtusaalis süüdistavate pingi kõrval voodi, et Vaik vahepeal puhata saaks. Nii ei jääks venima ka istungid, mida on juba praegu määratud üle saja.

Süüdistuse järgi pidas orja

Kriminaaluurimise käigus esitati inimkaubanduse süüdistus kuritegeliku ühenduse nimel Lõuna-Eestis asju juhtinud Andres Vaigule ja tema tuttavale Rainarile.

Andres Vaik ja tema sõber Rainar Soo said süüdistuse selles, et nad sundisid enda heaks tööle üht meest.

Kannatanut mõnitati, alavääristati ja ka peksti, kinnitab prokuratuur. Mehe enda väitel ei teinud ta süüdistatutele tasuta tööd sugugi mitte vabast tahtest.

Karistusseadustik näeb inimkaubanduse eest ette kuni 15-aastase vangistuse.

Rainar Soo kohtuasi eraldati samuti seetõttu, et Soo on liikumispuudega. Seda hakkab kohus eraldi arutama Tartus, kus Soo viibib.

Mehed end süüdi ei tunnista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles