Kallas: põgenike asjus on raske vabatahtlikkuse argumenti kasutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Urmas Luik

Euroopa Parlamendi liikme Kaja Kallase sõnul ei saa Eesti tugineda pagulaste vastuvõtmisel vabatahtlikkuse argumendile, kui seni pole vabatahtlikult põgenikke eriti Eestisse võetud. 

«Kui Soome ütleb, et põgenike vastuvõtmine peab olema vabatahtlik, siis see argument peab, kuna nemad on vabatahtlikult palju neid inimesi aidanud. Kui seda ütleb Eesti, kes vabatahtlikult seda pole teinud, siis see kaal pole sama,» rääkis Kallas BNS-ile. 

«Eesti ühiskonnas on sellega seoses palju hirme, need vajas lahti rääkimist ja arutamist, kas neil on nagu alust või ei ja kuidas me selle küsimusega tegeleme,» märkis Kallas. 

Tema sõnul tundub talle ka väga bürokraatlik arutada kvoodi ümber, kui probleem on tegelikult milleski muus. «See probleem, mis Eesti ühiskonnas on esile kerkinud, ei lahene sellega, et kas me võtame 250 või 50 pagulast, probleem jääb alles,» ütles ta. 

«Meie peaksime igal juhul, arvestades geopoliitilist olukorda, vaatama, kuidas oleks nii, et meie ei oleks üksi,» sõnas ta. «Kui praegu ütleme, et need pole meie probleemid, tegelege sellega ise, võidakse meile samaga vastata. See küsimus mõnes mõttes ohustab kogu Euroopa Liidu toimimist,» lisas Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles