Hukkunud Eesti alpinisti pereliikmed lendavad Peruusse

Marian Männi
, Eesti uudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peruu Andid Huaraze linna lähedal.
Peruu Andid Huaraze linna lähedal. Foto: Mariana Bazo / Scanpix

Peruu Andides lumesilla alla jäänud Jane Riga isa ja veel üks lähedane peaksid lähipäevil jõudma Peruusse, vahendas kohalik Peruu päevaleht El Comercio.

Postimehele on teada, et ka ainsa ellujäänu, Annemai Märtsoni, sugulased läksid Peruusse. Riga lähedased ei ole veel öelnud, kas kolme Tocllaraju tipu juures kadunuks jäänud ja hukkunud eestlase otsinguid tuleks jätkata või mitte.

«Me otsustame selle siis, kui pereliikmed on saabunud,» ütles kohaliku mäegiidide ühenduse juht Alfredo Martin Quintana Figueroa ajalehele. «Nad ei ole mulle rohkem midagi öelnud, peale selle, et läheksin neile lennujaama vastu ja tooksin nad Huaraze linna.»

Huaraze linn asub paiga lähedal, kus neli Eesti mägironijat läbi lumesilla kukkusid. Quintana saatis eile pereliikmetele elektronkirja, kus kirjeldab ekspeditsiooni ohtlikkust ja samas ütleb, et ootab pereliikmete otsust selle üle, kas otsingud peaksid jätkuma või mitte.

Postimees kirjutas eile õhtul, et hetkel ei otsi hukkunud eestlasi ei politsei ega ka mäegiidide ühendus, sest nende võimalused ja vahendid on piiratud. Ka kindlustused ei ole veel õlga alla pannud, kuigi tänaseks on juba saabunud teateid, et USA ja Austria spetsiaalselt mäeronimiseks mõeldud kindlustustega on lõpuks kontakti saadud.

Kõrgmägede päästerühma juhi Roberto Rodrígueze sõnul proovis tema meeskond läheneda õnnetuspaigale, aga pidi sellest siiski loobuma viletsate ilmastikutingimuste pärast. Ta lisas, et kliima on kindlasti üks määravamaid faktoreid, millal meeskond uuesti Tucllaraju mäele naasta püüab. See võib juhtuda sel laupäeval või järgmise nädala alguses.

Neli Eesti mägironijat jäi pühapäeval kadunuks Peruu linna Huaraze lähedal lumises mäestikus ning vaid üks neist leiti elusana. Ülejäänud kolm jäid laviini alla ja neid ei ole seni suudetud leida. Siiski oleksid sellistes tingimustes olnud ellujäämise võimalused väga väikesed. Tocllaraju mäe kõrgus on 6032 meetrit merepinnast. Õnnetus juhtus 130 meetrit mäetipust.

Illustratsioon: Alari Paluots, Marian Männi
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles