Professor: välistudengi õppekulud maksku kinni Eesti riik

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinna Tehnikaülikooli professor Andres Öpik käis välja idee, et riik võiks võimaldada välismaalastel Eestis tasuta õppida.

«Kui me tahame inseneride defitsiidi juures üliõpilasi juurde, siis nad võiksid olla siin riikliku rahastusega, sest sellega panustatakse ka investeeringute tulemisse Eestisse,» rääkis TTÜ keemia- ja materjalitehnoloogia teaduskonna dekaan Öpik ETV «Terevisiooni» saates.

Tema sõnul tuleks Eestis õppivate välisüliõpilaste arvu kasvatamiseks siin ka rohkem täielikult ingliskeelseid õppekavu käivitada.

Sihtastuse Archimedes välisturunduse juht Mariann Lugus rääkis, et tudengite import aitab natuke leevendada siinset üliõpilaste vähenemist, kuid ta leidis, et meil on välistudengeid liiga vähe – alla 2 protsendi. Enim tuleb noori Eestisse õppima tema sõnul Hiinast, Türgist ja Soomest.

Luguse sõnul ei peaks Eesti välistudengeid kartma ning isegi see, kui nad vaid õpivad Eestis ja liiguvad pärast tööle mõnda muusse riiki, tuleb meile kasuks.

Välistudengite abil on võimalik tema nägemuses tekitada paremini üliõpilaste võrgustikke ning täiendada Eesti sõprade ridu välismaal. Lugus avaldas ka lootust, et välistudengid võiks olla üks Eesti ekspordiartikkel.

Tehnikaülikooli esindajad käisid hiljuti Hiinas Shanghai EXPO-l tutvustamas kohalikele tudengitele Eestit ja siinseid õppimisvõimalusi, seda eriti jätkusuutliku energeetika ja päikeseenergeetika suunal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles