Jaak Aaviksoo: ülikooli maine ja tulevik on olulisemad kui rektorivalimised

Nele-Mai Olup
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo TTÜ rektoriks valimise pressikonverents
Jaak Aaviksoo TTÜ rektoriks valimise pressikonverents Foto: Eero Vabamägi

Tallinna Tehnikaülikooli rektoriks valitud Jaak Aaviksoo saatis TTÜ kollektiivile pöördumise, kus kirjutab, et seekordsed rektorivalimised on kujunenud kahetsusväärseteks ja piinlikkust tekitavateks, kahjustades tõsiselt nii TTÜ kui kõigi asjaosaliste mainet.

Aaviksoo sõnul on valimised olulised, ent ülikooli maine ja tulevik on olulisemad.

«Pean just mainet iga ülikooli kõige väärtuslikumaks varaks ja saan siinjuures väljendada vaid sügavat kahetsust juhtunu üle. Näen ainsa võimalusena juhinduda jätkuvalt akadeemilistest väärtustest ja tavadest, lootes, et neid jagavad kõik need, kel käimasolevates valimistes on otsustav roll,» kirjutas Aaviksoo oma pöördumises.

Aaviksoo lisas, et tunnustab kõiki neid, kes senistes avalikes aruteludes ja kohtumistel on tõstnud ülikooli tulevikku puudutavaid küsimusi ja esinenud ka kriitiliselt kandidaatide seisukohtade või isikute suhtes – see on tema hinnangul aidanud kaasa paremale teineteise mõistmisele.

«Neil aruteludel olen tajunud tulevikku vaatavat vaimu. Eriti kohtumine üliõpilasesindusega ning arutelu arenguseminaril Jänedal on mind rõõmustanud. Seda kahetsusväärsemaks pean sõnumeid, mis jõuavad minuni kas siis anonüümsetena või meedia vahendusel ning milles rünnatakse nii minu isikut kui omistatakse mulle alusetuid, kuid seda diskrediteerivamaid seisukohti. Olen hakanud arvama, et neil sõnumeil on ilmselt koordineeritud iseloom,» kirjutas Aaviksoo.

«Pean avalikku ning tõenditel ja argumentidel põhinevat debatti ainsaks akadeemiliselt usaldusväärseks teeks nii tõeni jõudmisel kui ka ülikooli tuleviku kavandamisel ning olen alati valmis avalikult väitlema oma oponentidega,» seisab pöördumises.

Aaviksoo lisas, et loodab, et ülikool saab peagi pühenduda oma põhitegevusele: õppimisele, õpetamisele ja teadusele ning enda kui terviku tuleviku kavandamisele.

«Olen veendunud vajaduses tagada teaduse ja hariduse tugevam side ühiskonnaga ja sellest tulenevalt usun, et tehnikateadused, inseneeria ning neist lähtuv ilmavaade vajavad ja väärivad mõjukamat kohta Eesti ühiskonnas.»

Aaviksoo sõnul tuleb langetada mitte ainult valimisi, vaid ka ülikooli tulevikku puudutavaid otsuseid.

«Tuleviku kavandamisel on keskseteks dokumentideks ülikooli arengukava ja sellel põhinevad strateegiad, mille väljatöötamisse tuleb kaasata kõik ülikooli üksused. Vajalikud muutused tuleb ette võtta vaid ühe kindla eesmärgiga – oluliselt tugevdada TTÜ positsiooni nii Eestis kui rahvusvahelises ulatuses,» ütles Aaviksoo.

Aaviksoo lisas, et talle teevad muret kuulujutud tema kavandatavatest ülikooli lõhkuvatest ümberkorraldustest. «See pole muud, kui alusetu hirmutamine.»

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) kuratooriumi esimees Sandor Liive saatis täna hommikul ülikooli nõukogule kirja, milles tõdes, et neli Jaak Aaviksoo hääletustulemused vaidlustanud kuratooriumi liiget on taandunud lubadusest anda asjaolude väljaselgitamiseks oma sõrmejäljed.

Homme langetavad TTÜ nõukogu liikmed otsuse, mis mõjutab TTÜ arengut järgneva viie aasta jooksul. Kuratooriumi esimehena kinnitas Liive, et nõukogu järgib seda otsust, mis iganes see ka ei oleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles