Rõivas: Keskerakonnal on kaasvastutus, kui Eesti seisukoht pagulaskvootide küsimuses peale ei jää

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas kritiseeris täna riigikogus opositsioonisaadikuid, kes ähvardasid tema umbusaldusavalduse menetlusse anda juba eelmisel neljapäeval, mistõttu pidi ta plaanitust varem naasma Euroopa ning Ladina-Ameerika ja Kariibi tippkohtumiselt.

Rõivas ütles umbusaldusavalduse arutelul küsimustele vastates, et opositsioon soovis täiesti teadlikult umbusaldust esitada ajal, kui peaminister pidi täitma väga olulisi tööülesandeid välisriigis. «Ma katkestasin selle välislähetuse, olles valmis opositsiooni küsimustele vastama. Keskerakond loobus sellest umbusalduse esitamisest sel hetkel ja esitas täiesti teadlikult sellel päeval, kui peaminister pidi olema puhkusel ja koos perega Eestist ära,» ütles Rõivas, kes tänasel arutelul osalemiseks katkestas oma puhkuse.

Ta kinnitas, et on valmis ka täna opositsiooni küsimustele vastama, kuid ei saa heaks kiita seda, kui süstemaatiliselt püütakse takistada valitsuse tööd väga olulistel välisvisiitidel või muul moel.

Rõivas märkis, et rahvusvahelisel tippkohtumisel ei olnud tal plaanis vaid kahepoolsed kohtumised Ladina-Ameerika riikide liidritega. «Mul oli juba esimesel päeval väga mitmeid kohtumisi, kus ma selgitasin Eesti positsioone, miks me ei toeta pagulaskvoote, oma Euroopa kolleegidele ja jõudsin rääkida päris paljudega. Aga neljapäeval oleks tahtnud veel päris mitmetega rääkida. See ei tule iseenesest, et Eesti seisukoht jääb Euroopas maksma,» lausus ta.

Tema sõnul eeldavad inimesed, et kui Euroopa Komisjoni ettepanek Eestile ei sobi, siis peaminister, siseminister ja teised poliitikud teevad kõik endast oleneva, et veenda oma kolleege seda seisukohta muutma. «Seda ma kavatsesin teha. Ma pean ütlema, et kui nüüd peaks juhtuma, et Eesti seisukoht peale ei jää, siis on Keskerakonnal ka kaasvastutus, sest Keskerakond andis kindlas kõneviisis teada, et nad ootavad peaministrit neljapäeval umbusaldusavaldusele vastama. Pärast te muidugi mingil põhjusel sellest neljapäeval loobusite,» märkis Rõivas.

Pärast küsimuste-vastuste vooru esinevad sõnavõttudega fraktsioonide esindajad ning seejärel pannakse 33 opositsioonisaadiku algatatud umbusaldusavaldus hääletusele.

Opositsioonilisel Keskerakonnal on parlamendis 27, samuti opositsiooni kuuluval Vabaerakonnal kaheksa ning EKRE-l seitse kohta. Vabaerakonna fraktsioon on teatanud, et ei anna umbusaldusavaldusele allkirju, kuid toetab seda hääletusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles