TTÜ nõukogu andis Aaviksoo valimisele rohelise tule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) nõukogu jättis täna vetostamata Jaak Aaviksoo saamise ülikooli rektoriks. TTÜ kuratoorium koguneb uue rektori ametisse kinnitamiseks veel sel kuul.

Akadeemik Aaviksoo sai 41-liikmeliselt TTÜ nõukogult salajasel hääletusel 14 poolthäält, tema rektoriks saamise vastu oli 25 nõukogu liiget. Kaht nõukogu liiget ei olnud kohal ning nad ei saanud hääletada.

TTÜ seaduse kohaselt oleks vetoks olnud vaja vähemalt 2/3 nõukogu häältest ehk 28 häält.

«Isiklikult tean, et akadeemik Aaviksool on TTÜs laiemalt märkimisväärne toetajaskond,» kommenteeris TTÜ nõukogu esimees professor Andres Keevallik, kelle hinnangul on ülikoolisisese vastasseisu taga valimisvõitlus. «Paljud ülikoolid ei ole selleks valmis, et saada endalt väljastpoolt tulev rektor,» arvas ta.

Keevallik ei salanud, et tema toetab kuratooriumi otsust ja hääletas eile Aaviksoo poolt. «Minul ei ole põhjust tema võimetes kahelda,» ütles senine rektor. «Ma võin teile seda öelda, et mida rohkem Aaviksoo on meie inimeste ees esinenud, seda rohkem on ta võitnud endale poolehoidjaid».

Kuna nõukogu vetoõigust ei kasutanud, kinnitab kuratoorium Aaviksoo ametisse 22. juuniks. Kuratooriumi esimehe Sandor Liive kinnitusel lepitakse juba lähipäevil kokku, millal kuratoorium uue rektori ametissenimetamist arutama koguneb.

Keevallik tunnistas, et segadus valimiste ja eelkõige kuratooriumi ümber on oma jälje jätnud. «Tehnikaülikool kui niisugune ei ole kriisis, aga me oleme raskes seisus seoses rektorivalimisega ja kahtlemata jätab see jälje meie mainele,» ütles Keevallik, täpsustades, et ennekõike mõjutab see ülikooli juhtimise mainet.

Ülikooli kõrgeim juhtorgan ehk kuratoorium valis 22. mail salajasel hääletusel uueks rektoriks senise riigikogu liikme, akadeemik Jaak Aaviksoo. 

Aaviksoo osutus valituks nelja kandidaadi hulgast, lisaks temale pürgisid sellele ametikohale veel akadeemikud Jakob Kübarsepp ja Mart Ustav ning professor Andrus Salupere.  Aaviksoo poolt hääletas viimases hääletusvoorus kuratooriumi 11st liikmest kaheksa, mis tagas talle valituks osutumise. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles