Pakosta: mõtlesin oma kandideerimisvalduse tagasivõtmise peale

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Pakosta
Liisa Pakosta Foto: Toomas Huik / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluva võrdõigusvoliniku kandidaadi Liisa Pakosta sõnul mõtles ta isegi oma kandideerimisavalduse tagasivõtmise peale, kui selgus, et voliniku ametissenimetamise otsuse langetab tema erakonnakaaslasest minister.

«Tuletan meelde, et voliniku konkurss kuulutati välja eelmise sotsiaalkaitseministri, sotsiaaldemokraat Helmen Küti ajal. Tehniliselt vaadates on väga kahju, et Kütt ministrina ei jätkanud, siis oleksid teatud teemad ära jäänud. Otsustasin avaldust siiski mitte tagasi võtta, kuna selleks pole otsest põhjust. Mina ei ole selles süüdi, et otsuse langetab mu erakonnakaaslasest minister,» lausus Pakosta.

Sotsiaalministeeriumi valikukomisjon valis kahe sõelale jäänud kandidaadi, Liisa Pakosta ja Christian Veske vahel välja võrdõigusvoliniku kandidaadi ja esitas ta ametisse kinnitamiseks sotsiaalkaitseministrile, Isamaa ja Res Publica Liidu esimehele Margus Tsahknale. Kelle komisjon välja valis, ministeerium praegu ei avalikusta.

Pakosta kinnitusel astub ta valituks osutudes IRList välja. «Kuna tegemist on sõltumatu ametikohaga, kinnitasin juba kandideerimisdokumente esitades, et lahkun valituks osutudes erakonnast.

Pakosta tegeleks volinikuks saades eelkõige nende asjadega, mille mõju on suur. «Näiteks väga suure mõjuga on teema, kuidas aitab õigusruum tegelikkuses võrdõiguslikkust edendada. Märksa väiksema mõjuga on see, kas Tartu mänguasjamuuseum teeb näituse poiste mänguasjadest või ei tee. Riigikogu liikme tundsin puudust näiteks eelnõude analüüsist, mis on võrdõigusvoliniku ülesanne,» rääkis Pakosta.

Ta lisas, et praegu on ennatlik oma plaanidest rääkida, kuna otsus võrdõigusvoliniku ametissenimetamise kohta on veel tegemata.

Võrdõigusvoliniku kantselei töötajad on praegu ainult naised ja nii jääks vähemalt esialgu ka Pakosta valituks osutumise korral.

«Kantselei koosseisu ootab teatavasti ees vähendamine ja alles jäävad sinna ikkagi kõik naised. Ma ei kavatse ühtegi töötajat vallandada tema soolise kuuluvuse tõttu,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles