Bulavaga allveelaev Dmitri Donskoi võttis suuna Valgele merele

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaallveelaev Dmitri Donskoi
Tuumaallveelaev Dmitri Donskoi Foto: Wikimedia

Strateegiline tuumaallveelaev Dmitri Donskoi võttis ööl vastu tänast suuna Valgele merele, kus on plaanis viia läbi kontinentidevahelise ballistilise raketi Bulava järjekordne katsetus.

Severodvinski linna administratsiooni allikas rääkis RIA Novostile, et allveelaev lahkus Sevmaši tehase akvatooriumist ja raketikatsetus peaks leidma aset selle nädala lõpus, tõenäoliselt homme.

Ballistiline Bulava (SS-NX-30) on loodud nii, et see stardib sihtmärgi suunas allveelaevalt. Selleks võib olla Akula-tüüpi tuumaallveelaev Dmitri Donskoi või Borei-tüüpi Aleksandr Nevski, Juri Dolgoruki, Vladimir Monomah.

Rakett suudab toimetada kuus kuni kümme tuumalõhkepead kuni 8000 kilomeetri kaugusele.
Vene meedia teatas septembri alguses, et uued katsetused toimuvad 9. -12. septembril.

Kaitseminister Anatoli Serdjukov rääkis veidi hiljem, et katsetused algavad hoopis septembri teisel poolel. Tegelikkuses ei viidud neid ka siis läbi.

Ametlike andmete järgi on seni ebaõnnestunud seitse katsetust 12st. Katsetused pandi seisma pärast 9. detsembrit 2009, mil kukkus läbi tuumaallveelaevalt Dmitri Donskoi tehtud test.

Mõned analüütikud, nende seas Vene militaarekspert Pavel Felgenhauer, oletavad, et tosina katsetuse seas on vaid üks õnnestunud test.

Bulava katsetused algasid juunis 2004 ja esialgsete plaanide järgi pidi see jõudma mereväe relvastusse 2007. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles