Pevkur kvoodivaidlusest: nüüd on pall komisjonile tagasi löödud

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Mattias Tammet/Õhtuleht

Luxembourgis siseministrite kohtumisel viibiv Hanno Pevkur nentis, et hulk liikmesriike ei öelnud konkreetselt välja, kas nad toetavad kohustuslikke pagulaskvoote või vabatahtlikku lähenemist.

Euroopa Liidu siseministrid arutasid täna Luxembourgis, kuidas pagulasi ümber paigutada ning avaldasid Euroopa Komisjoni rändevolinik Dimitris Avramopoulosele arvamust, kuidas lahendada põgenike probleem.

«Tänane debatt oli kohati laialivalguv,» nentis siseminister Hanno Pevkur, kelle sõnul ühele meelele ei jõutudki. Ühtne seisukoht oli vaid, et probleemile on vaja otsida lahendust.

«Ligi pooled liikmesriigid pigem kohustuslikku lähenemist ei sooviks. Osa ei öelnud kvoodi kohta midagi ja rääkisid vajadusest aidata Itaaliat ja Kreekat, aga ei täpsustanud kuidas,» ütles Pevkur.

Ta lisas, et teise osa jaoks ei olnud komisjoni poolt pakutud põgenike number mingi teema. «Nad võtavad nädalaga rohkem (põgenikke vastu - toim.) kui komisjoni poolt pakutud number kahe aasta peale. Seis oli väga kirju.»

Samas nentis Pevkur, et hulk liikmesriike ei öelnudki selgelt välja, kas nad toetavad vabatahtlikku või kohustuslikku lähenemist.

«Oleks hea, kui oleks öeldud kohustuslikule skeemile kas jah või ei. See ebamäärasus jäi üles.»

Pigem rääkisid need riigid muudest teemadest. «Näiteks missioonidest või vajadusest tegeleda tagasisaatmisega. Iga riigi esindaja valis fookuse. Meie fookus oli, et meile kohustuslik lähenemine ei sobi ja oleme vabatahtlikult valmis teemat edasi arutama.»

Pevkur ei soovinud samas ebamääraseks jäänud riike välja tuua, kuna lisas, et pole lugenud nende kirjalikke seisukohti.

Mingeid kvoodivastaseid ühisrindeid Pevkuri sõnul kohtumisel ei tekkinud. Varasemalt on räägitud, et Poola peaminister on lubanud luua Tšehhi, Slovakkia, Ungari ja Hispaaniaga ühisrinde, mis Euroopa Komisjoni kvoodiplaani põhja laseb.

Otsust ei tulnud

«Ma ei tea, kas peaministri tasemel on Poola võtnud ühendust teiste riikidega, minu teada mitte. Samas, nii Tšehhi, Poola kui ka Sloveenia olid meiega sarnasel positsioonil küll, aga siin laua taga keegi ei ütle, et me moodustame ühe grupi.»

Arutelu kestis planeeritust rohkem – kokku neli tundi, kuid Pevkur nentis, et mingit otsust ei tulnud.

«Volinik võttis teema kokku reflekteerides erinevate riikide seisukohti. Hea on, et on seisukoht, et abistada on vaja, aga õige lahenduse leidmine võtab veel aega.»  

Pevkur usub, et otsust ei pruugi veel tulla ka 25. ja 26. juunil Brüsselis toimuvalt valitsusjuhtide kohtumiselt.

«Praegu on oluline, et liikmesriigid ütlesid komisjonile oma seisukohad. Nüüd on pall komisjonile tagasi löödud, et millise ettepaneku komisjon ülemkogule teeb. Kui on valmisolek midagi muuta, siis riigid on valmis ka oma positsioone lähemale üksteisele viima,» rääkis Pevkur.

Positiivsena tõi ta välja, et volinik mainis ka Ukrainat. «Siiani on volinik hoidunud Ukraina teema käsitlemisest. Kokkuvõttes öeldi, te kui peaks tulema põgeniketulv ka Ukrainast, siis on valmisolek ka ühiselt kõiki liikmesriike aidata, kellel võiks olla ukrainlaste poolt suurem rändesurve.»

Euroopa Komisjoni 13. mail tehtud ettepaneku järgi peaks Eesti võtma ümberasustamise (1,63 protsenti ehk 326 inimest) ja ümberpaigutamise (1,85 protsenti ehk 738 inimest) programmide raames kokku vastu 1064 pagulast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles