Paet rõhutas Afganistani omavastutuse suurendamise olulisust

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet.
Välisminister Urmas Paet. Foto: AFP / Scanpix.

Välisminister Urmas Paet arutas USA mereväeministri Ray Mabusiga olukorda Afganistanis, energiajulgeolekuküsimusi ning NATO strateegilise kontseptsiooni ja küberkaitse teemadega seonduvast ning märkis, et Eesti peab oluliseks Ameerika Ühendriikidega tihedat koostööd Afganistanis nii sõjalises kui tsiviilvaldkonnas.

«Lisaks sellele, et Eesti osaleb rahvusvahelistes relvajõududes, on Afganistan ka Eesti arengukoostöö olulisemaid sihtriike. Tegeleme järjekindlalt Lõuna-Afganistani meditsiinialase võimekuse ülesehitamisega,» ütles Paet, et Eesti on lisaks militaarkoostööle valmis arendama koostööd Ameerika Ühendriikidega ka Afganistani tsiviilvaldkonna edendamiseks.

Välisminister Paet ja mereväeminister Mabus rõhutasid, et jätkusuutlikkuse seisukohast on tähtis Afganistani omavastutuse suurendamine.

Afgaanide omavastutuse kasvu eeldus on nende järjest suurem kaasamine operatsioonidesse ning riigi ülesehitamisesse, toonitasid Paet ja Mabus.

«Sõjaliste ja tsiviilvahendite koordineeritust ning Afganistani valitsuse kaasatust tuleb parandada Euroopa Liidu, NATO, ÜRO ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide tegevuses, nii Afganistani julgeolekujõudude kui arenguabi projektide osas. See kõik on eelduseks julgeolekualase vastutuse järk-järgulise üleandmise alustamiseks Afganistani võimudele,» lisas Paet.

Energiajulgeoleku küsimustel peatudes rõhutasid Paet ja Mabus, et energeetika on oluline valdkond Euroopa Liidu ja USA koostööks.

«Nii EL-il kui USAl tuleb otsida võimalusi energiavarustuse mitmekesistamiseks. Eriti oluline on energiajulgeolekualane koostöö USA-ga Kaspia ja Musta mere regioonis lõunakoridori projektide elluviimiseks,» sõnas Paet.

Järgmise nädala lõpus eelseisva NATO välis- ja kaitseministrite kohtumise valguses rääkisid Paet ja Mabus ka NATO uue strateegilise kontseptsiooni ettevalmistamisest. Välisminister Paeti sõnul sisaldab NATO uue strateegilise kontseptsiooni visioon kõiki valdkondi, mis on NATO jaoks olulised tänaseid ja tulevasi ohtusid silmas pidades.

Küberkaitse teemadel kõneldes rõhutas välisminister Paet, et Eesti ja USA peavad ühiselt seisma selle eest, et NATO roll küberkaitses tugevneks. «NATO võimet kaitsta oma elanikkonda ja vägesid küberohtude eest tuleb oluliselt tõsta,» ütles Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles