Ekspertiis: beebi surmaga lõppenud õnnetuse põhjustaja oli joobes

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avarii Vandjalas.
Avarii Vandjalas. Foto: Martin Ilustrumm

29. mai õhtul Tallinna-Narva maanteel raske liiklusõnnetuse põhjustanud 39-aastane Kristian oli ekspertiisi kinnitusel joobes, kuid joove ei olnud kriminaalne.

Prokuratuurini jõudsid õnnetuse põhjustanud mehe terviseekspertiisi tulemused. Vereanalüüsist selgus, et mees oli 0,95-promillises joobes. Kriminaalne joove on üle 1,5 promilli.

29. mai hilisõhtul põhjustas korduvalt joobes rooli istunud Kristian järjekordse raske õnnetuse, kui sõitis purjuspäi tagant otsa ees sõitvale sõidukile Opel, mida juhtis 29-aastane Martin.

Kokkupõrke tagajärjel Audi kaotas juhitavuse ning sõitis üle vastassuunavööndi kraavi ja paiskus katusele, sõiduauto Opel paiskus löögist parempoolsesse teeserva.

Kihutas kuni 200 km/h

Postimehe andmetel võis purjus mees kihutada ligi 200 km/h. Kinnitamata andmetel ületas ta lubatud kiirust vähemalt kahekordselt. Antud teelõigul on lubatud 90 km/h.

Audi juht ja Opelis viibinud 32-aastane Marion ning ühekuune ja 5-aastane laps toimetati Põhja-Eesti regionaalhaiglasse.

Opelis oli turvavarustus nõuetekohane. Eluohtlikult sai viga tagaistmel turvatoolis viibinud ühekuune beebi, kes suri haiglas.

Menetlust Kristiani suhtes on alustatud karistusseadustiku paragrahvi 422 alusel, mis näeb ette kuni viieaastase vangistuse, kui sõidukijuhi poolt liiklusnõuete või sõiduki käitusnõuete rikkumine toob ettevaatamatusest kaasa inimese raske tervisekahjustuse või surma.

Varasemast kohtuotsusest selgub, et sama mees on mitmel korral karistatud.

  • Juba 2002. aastal karistas Lääne-Viru politsei teda joobes peaga sõidukijuhtimise eest trahviga 3000 krooni ning talt võeti juhiluba aastaks ära. Sama aasta oktoobris mõistis Lääne-Viru maakohus ta süüdi joobes peaga autorooli istumise eest. Mees mõisteti kuueks kuuks tingimisi vangi ühe aasta ja üheksa kuu pikkuse katseajaga ning talt võeti sõiduki juhtimisõigus ära kaheks aastaks.
  • 2004. aastal mõistis Järva maakohus talt välja 12 420 krooni ja võeti ära juhtimisõigus kaheks kuuks, kuna ta juhtis taas mootorsõidukit joobeseisundis.
  • 2005. aastal sai ta karistada varguse eest (180 krooni rahatrahvi) väärteo korras.
  • 2006. aasta novembris otsis politsei meest taga, kuna ta hoidus kohtuprotsessist.
  • 2006. aasta novembris võeti mees vahi alla uue varguse pärast. Nimelt üritas ta 2006. aasta aprillis Tallinna kauplusest pudeli Bocki varastada (maksumusega 7.90 krooni), kuid turvamees nabis ta kinni. Varguskatse eest mõisteti mees 36 päevaks vangi ning mõisteti talt 4500 krooni sundraha ja 1221 krooni riigi tuludesse.  
  • Viimati oli Kristian kohtu all 2010. aasta mais, mil Harju maakohus karistas teda joobes juhtimise eest kuuekuulise vangistusega. Lühimenetluse tõttu jäi tema lõplikuks karistuseks neljakuuline vangistus tingimisi poolteiseaastase katseajaga. Lisakaristusena võttis kohus mehelt kolmeks kuuks juhtimisõiguse, samuti pidi ta tasuma 6525 krooni sundraha. Otsusest selgub, et viis päeva viibis Kristian ka eelvangistuses, sellest vahistatuna 10.-12. mail.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles