Tõnis Asson: Euroopa riikidel on palju teha, et Ukrainat aidata

Liis Vaksmann
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimus välisministeeriumis tänuüritus, kus minister Keit Pentus-Rosimannus tunnustas rahvusvahelistel tsiviilmissioonidel osalenud Eesti eksperte. Tänukirja sai sel aastal 12 inimest, kes on oma tegevuse missioonil lõpetanud.

Teiste seas tänas ministeerium ka Ukrainas OSCE vaatlejana olnud Tõnis Assonit, kes viibis umbes kuu Ida-Ukraina kriisipiirkonnas pantvangis.

Tõnis Asson hindab sealset hetkeolukorda endiselt tõsiseks. «Olukord kindlasti niipea ei lahene, kuna kõik osapooled ei ole ühel meelel ja rahul sellega, mida nad on saavutanud. Kui loota, et sellel lool on happy end nüüd ja kohe, siis seda ei saaks ma nii optimistlikult teha. Kindlasti on seal osapooli, kes tahavad rohkem saavutada. Nagu uudistest näha, siis käib seal siiski piiratud lahingutegevus ja igapäevaselt hukkuvad inimesed. Selles suhtes on meil ja Euroopa riikidel veel palju teha, et Ukrainat aidata,» rääkis Asson.

Lisaks toob ta välja endas paikneva tugeva missioonitunde, kuid tagasi missioonile Asson ilma pere nõusolekuta ei kavatse minna.

Tunnustatud sai ka Afganistanis tsiviilmissioonil käinud Pille Alaver, kes on eelkõige tuntud lastekaitsepolitseinikuna. Ta nentis, et Kabuli piirkonnas elavate laste olukord on väga kehv. Paljud kasutavad narkootikume, võimatu on saada head haridust, paljud kerjavad ja seal on üsna sagedased lastevastased kuriteod.

«Väga sagedased on seal just väikeste poiste ärakasutamised ja pole ka mingi haruldus kui vanemad ise müüvad oma lapsi kasvõi ahjupuude eest, et kuidagi ära elada,» kommenteeris Alaver. Sealsed inimesed ei julge politsei poole pöörduda ja kohtusse jõuavad väga üksikud juhtumid, kus lapsega on pandud toime kuritegu.

Afganistanis käis samuti missioonil tervishoiuekspert Priit Paju, kelle hinnangul on sealne tervishoid paranemas. Küll aga on väga kriitiline naiste ja laste olukord.

«Olles ise seal kokku neli aastat, siis me näeme nagu meiegi riigielus tõuse ja languseid. Mida rohkem seal haridusse panustatakse, mida rohkem haritud järelkasvu peale tuleb, seda kindlamaks ja paremaks olukord läheb. Samas jälle vaenu pool võib selle maha kärpida. Riigi stabiilsuse ja harituse taga on see küsimus. Loodame, et Afganistani riigil jätkub järjepidavust seda kõike ellu viia, mis nad on endale ette võtnud,» on Paju nägemus.

Erinevatel missioonidel on eelnevalt käinud üle saja eksperdi ja taoliste missioonidega jätkatakse kindlasti ka edaspidi.

Tänukirjad said Pille Alaver (EUPOL Afganistan), Rainer Koor (ISAF MAG/CSTC-A Afganistan), Ülar Truu (EUMM Gruusia), Georg-Tomek Triškin (EUPOL Afganistan), Tõnis Asson (OSCE erimissioon Ukrainas), Priit Paju (EUPOL Afganistan), Alarich Tombak (EUMM Gruusia), Margus Tamm (EUMM Gruusia), Olev Tamman (NTM-A Afganistan), Andres Parmas (EULEX Kosovo), Vladimir Saks (EULEX Kosovo) ja Neeme Brus (OSCE erimissioon Ukrainas).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles