Lastekaitse pakub õiguskantslerile lasteombudsmani ülesandeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mängivad lapsed
Mängivad lapsed Foto: SCANPIX

Eesti Lastekaitse Liidu juhataja Alar Tamme hinnangul tuleks lasteombudsmani ülesanded anda õiguskantslerile.

Tamme sõnul on vaja laste positsioon Eesti ühiskonnas selgeks rääkida ja ta toetas õiguskantsler Indrek Tederi väljaütlemisi riigikogu ees, kus viimane väitis, et laste õiguste teemal kuuleb Eestis pelgalt poliitilist retoorikat ja Eesti on üks väheseid ELi riike, kus ei ole lasteombudsmani.

«Last tuleb kasvatada inimestele väärikas seltskonnas ja temaga tuleb olla partnerluses,» sõnas Tamm. «Seda õiguskantsler ütlebki: et puudub vedaja, kellel oleks rahalised vahendid.»

Tamme sõnul on nad üritanud antud teemal tegutseda, kuid pole n-ö tellijat, kes aitaks tööd finantseerida ja praegu saab lastekaitse liit peamiselt raha vaid projektide kirjutamisest, kuid selliselt on väga keeruline tegevust planeerida.

Õiguskantsleri uus ülesanne

Lasteombudsman saaks aga tegutsemiseks raha riigieelarvest ja Tamme hinnangul oleks Eesti Lastekaitse Liit siis ombudsmani kõige tugevam partner, kes saab aidata plaane ja ideid ellu viia.

Tamme hinnangul võiks lasteombudsmani ülesanded viia õiguskantsleri juurde, kuigi see eeldaks seaduse muutmist, sest ombudsman võib aktiivselt sekkuda seadusandlusesse ja õiguskantsler saab praegu anda vaid hinnanguid.

«Vaja on vahemeest, kes saaks laste olukorda otsustajatele erapooletult vahendada,» selgitas Tamm.

Loomulikult oleks Tamme arvates võimalik seegi, kui ombudsmani ülesanded antaks neile, sest nad on teemaga 22 aastat tegelenud. Samas rõhutas Tamme, et Eestis on oluline ka persoon ja seetõttu võiks ombudsman olla konkreetne inimene.

«Ei taha kedagi välja pakkuda, alustame parem ülesannetest, näiteks laste õiguste küsimus, selle teema sisu avamine ja järelevalve,» kirjeldas ta. «Mitte keegi ei tegele nende teemadega.»

Lapsed või võrdõiguslikkus

Tema hinnangul on lasteombudsman täpselt sama vajalik nagu riigikontroll või soolise võrdõiguslikkuse ametnik.

«Mis on nüüd tähtsam, kui laste huvide vahendamine,» heitis ta küsimuse õhku.

Tamme kirjelduste kohaselt on Eesti praegu olukorras, kus omavalitsuste lastekaitse töökorraldus on paika pandud iga koha oma äranägemise järgi.

«Aeg on küps, et seda sektorit tugevdada,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles