President kohtus Eesti sõduritega Afganistanis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves esimese Eesti presidendina Afganistani pinnale astumas.
President Toomas Hendrik Ilves esimese Eesti presidendina Afganistani pinnale astumas. Foto: Argo Ideon

Afganistanis töövisiidil viibiv president Toomas Hendrik Ilves külastas täna Wahidi patrullbaasi, kus teenib Eesti jalaväekompanii ESTCOY-10, ning NATO juhitud rahvusvaheliste jõudude ISAF selle piirkonna suurimat baasi Camp Bastionit, kus teenib meie logistiline toetusüksus.

«Te olete meie parimad sõdurid,» kinnitas riigipea kohtumisel Wahidi patrullbaasis.

«Te teenite piirkonnas, mis on erilise tähendusega kogu Afganistanile. Mässuliste ideoloogiline baas ja valdav osa narkokaubandusest lähtub paljuski just Lõuna-Afganistanist, nii on ülimalt tähtis selle piirkonna Kabuli keskvõimu ja ISAFi kontrolli alla saamine,» lausus president Ilves.

Eesti riigipea sõnul kinnitasid talle eile Kabulis mitmed Afganistani juhid, ISAFi kõrgemad ohvitserid ja rahvusvaheliste operatsioonide esindajad, et tegelikult on näha märke Talibani väsimisest ja järgmisel aastal võib oodata julgeolekuolukorra paranemist.

«Ühelt poolt võime öelda, et lahingutegevus on võrreldes mullusega küll intensiivistunud, kuid teisalt me mõistame: see on oodatud vastus Afganistani armee ning rahvusvaheliste julgeolekuvägede ISAF järjest laiahaardelisemale ja jõulisemale tegevusele.»

President Ilves rõhutas, et riik peab andma meie kaitseväelastele Afganistanis parima ja nüüdisaegseima varustuse ning tugevad sotsiaalsed tagatised nii sõduritele kui ka nende lähedastele.

«Lähikuudel peaksid Helmandis teenivad sõdurid saama meie liitlaste toel enda käsutusse parema, nende turvalisust suurendava varustuse,» sõnas riigipea.

President Ilvesel polnud vastust küsimusele, kui kaua kestab NATO juhitud operatsioon Afganistanis. «Kui me lahkume Afganistanist, siis selleks, et tõesti lahkuda, mitte aga selleks, et mõne aja pärast tagasi tulla,» rõhutas ta.

«Vägede väljaviimine praegu või lähemas tulevikus tähendaks tõenäoliselt uuesti kodusõda, kaost, pagulaste tulva naaberriikidesse ja kaugemale, ka Euroopasse, ebastabiilsuse suurenemist tuumariigis Pakistanis, äärmusluse levikut Afganistanist samuti põhja poole,» kirjeldas president Ilves.

President Ilves kinkis Afganistanis teenivatele Eesti kaitseväelastele tänuks nende vapruse ja tubli teenistuse eest Eesti Panga valmistatud hõbedast meenemündid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles