Valkla hooldekodust pääses põgenema ohtlik patsient

Nele-Mai Olup
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valkla hooldekodu bussipeatus.
Valkla hooldekodu bussipeatus. Foto: Arno Saar/Õhtuleht

Kurttummal ohtlikul saripõgenejal õnnestus Valkla hooldekodust jälle välja pääseda ning mitu tundi omapäi uidata. Mees on tänaseks taas luku taga, hooldekodu aga algatas sisejuurdluse. 

Politsei sai põgenemisest teate 17. juuni hommikul. Paar tundi hiljem leiti mees üles. Harju maakonnas asuva Valkla hooldekodu juhi Andra Kongi sõnul oli mees põgenenud Pärnusse, oma koju. Hooldekodu sai teate mehe leidmisest tema Pärnu lähedastelt ja toimetas ta tagasi hooldekodusse.

See oli sellele patsiendile juba kümnes kord Valkla hooldekodust põgeneda.

Viimati pääses sama mees põgenema 2013. aastal. Tol korral lugu nii õnnelikult ei lõppenud. Mees tungis metsatallu, peksis seal elavat meesterahvast ning röövis temalt ning juures olnud 8-aastaselt poisilt raha ja telefoni. Põgeniku rünnaku ohvriks langenud mees suri.

2014. aastal Valkla hooldekodus läbiviidud kontrollkäigu tulemusena tõi õiguskantsler ühe probleemina välja, et õhtusel ja öisel ajal ei pruugi hooldekodus turvalise keskkonna tagamiseks tööl olla piisaval arvul tegevusjuhendajaid.

Hooldekodu juhi Andra Kongi sõnul hetkel vakantseid töökohti majas ei ole, kuid kuna inimesed on puhkusel, siis on töötajaid vähem. «Mida rohkem, seda uhkem,» lausus Kongi hooldekodu personali soovitava arvu kohta. Täpset arvu, kui palju võiks ideaalis hooldekodus inimesi tööl olla, ei osanud Kongi välja tuua.

Kuigi klientide arv hooldekodus on langenud, pole töötajaid hetkel tema hinnangul siiski piisavalt. «Nagu igal pool, seisab asi kinni rahas. Palgad on siin tegelikult väga väikesed. Pearaha on klientidel väike,» kommenteerib Kongi töötajate nappust.

Kohalikud hirmul

Kui 2013. aastal viibis hooldekodus ligi 200 patsienti, siis nüüd elab seal umbes 140 haiget. Seda johtuvalt sellest, et hooldekodus lõpetatakse avatud ehk ÖH-teenuse pakkumine, mis tähendab, et vabatahtlikult hooldekodusse tulnud kliente enam vastu ei võeta. Lisaks vähendatakse aegapidi ka ÖK-teenust ehk piirangud pannakse kohtumäärusega hooldekodusse suunatud kohtade arvule.

«Ühes majas ei saa need kaks teenust koos olla, see on pakutava teenuse kvaliteedi huvides,» ütles hooldekodu juht.

Kohaliku elanikuna tõdes Andra Kongi, et otseloomulikult Valkla inimesed kardavad. «See on ikkagi selline koht. Aga ega siin rohkem karta ei ole kui näiteks Vaos või Tapal.»

Inimeste hirmu põhjendab Kongi just 2013. aastal toimunud intsidendiga. «Ma ei saaks öelda, et see hirm ajaga raugenud on, kuid on rahulikum küll, viimasel ajal pole probleeme olnud,» ütleb ta.

Kui varem oli hooldekodust põgenemisi oluliselt rohkem, siis kurttumm hooldekodu elanik oli esimene põgenik viimase 11 kuu ja ühtlasi Andra Kongi ametiaja jooksul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles