Mikser: külast tsiklitega läbi sõitmine pole seadustega vastuolus

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus toimunud tsiklihooaja avamine. Pilt on illustratiivne.
Pärnus toimunud tsiklihooaja avamine. Pilt on illustratiivne. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Mootorratastel läbi Vao asula sõitmine ei ole Eesti seadustega vastuolus ning praegu pole infot, mis paneks kartma ürituse muutumist millekski halvemaks, sõnas kaitseminister Sven Mikser.

Facebooki grupi Tsiklirahva liikmed plaanivad ühissõitu Vao külla, avaldamaks toetust kohalikele, kes on külas asuva varjupaigataotlejate majutuskeskuse laiendamise ning sealsete elanike arvu suurendamise üle 35 inimese vastu.

«Eesti on vaba maa, inimesed on vabad väljendama oma seisukohti. Aga vabaduse juurde jääb kindlasti vastutustundlikkus,» märkis peaministri ülesannetes Mikser valitsuse pressikonverentsil.

«Teadmatus ja teadmatusest põhjustatud hirmud võivad viia väga kahetsusväärsete tulemusteni,» hoiatas ta. «Ma väga loodan, et see kohati hüsteeriline mõttevahetus pagulaste teemal, mis ületab hea maitse piirid kindlasti, aga ma julgen öelda, et läheb vahel veel kaugemale, ma väga loodan, et see ei vii selleni, et meie muutume Eestisse saabunud või saabuvatele pagulastele ohtlikumaks kui nemad meie õiguskorrale. Olgem ikkagi ratsionaalsed, vastutustundlikud inimesed, kasutagem oma õigusi, aga tehkem seda viisil, mis ei kahjusta teiste inimeste õigusi. Igasugune grupitunnuse alusel inimeste klassifitseerimine kriminogeenseteks või kultuuri ohustavateks, on asi, mida me 21. sajandil ei peaks tegema,» rääkis Mikser.

Küsimusele, kas tsiklimeeste üritust peaks keelama, vastas Mikser: «Kui inimesed tahavad koguneda ja sõita mootorratastel läbi asula, siis ei ole see miski, mis oleks Eesti seadustega vastuolus. Kui on põhjendatud karta, et mõni kogunemine võib kasvada üle millekski halvemaks, peab kindlasti Eesti õiguskaitseorganitel olema valmidus neid situatsioone ennetada ja lahendada.»

«Praegusel juhul ei oska mina midagi sellist öelda, see temaatika kuulub rohkem siseministeeriumi valdkonda. Mina kutsun üles inimesi olema tasakaalukad, vastutustundlikud, hoidumast sellistest aktsioonidest, mis võivad üle kasvada konfliktideks või minna vastuollu õiguskorraga,» ütles kaitseminister.

Copy
Tagasi üles