Eestile esitatud varjupaigataotluste arv on Euroopa Liidus üks väiksemaid

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mosa'ab Elshamy/AP

Eesti ametivõimudele esitati tänavu esimeses kvartalist 50 varjupaigataotlust, mis on Euroopa Liidu üks väiksemaid näitajaid, vaid neljalt riigilt paluti asüüli veel vähematel juhtudel.

Sama palju taotlusi kui Eestile, ehk 50, esitati Eurostati andmetel ka Slovakkiale. Vähem said taotlusi Läti, Leedu ja Sloveenia, kellelt paluti varjupaika 45 juhul ning Horvaatia, kes sai 40 varjupaigataotlust, kirjutab BNS.

Kuna Eestile esitati möödunud aasta viimases kvartalis 40 varjupaigataotlust, on asüüli küsijate hulk tõusnud seega 25 protsenti.

Soomele esitati selle ajavahemiku jooksul 960 ning Rootsile 11 415 varjupaigataotlust.

Esitatud varjupaigataotluste arv on kasvanud Iirimaal 37, Saksamaal 32 ning Portugalis 29 protsenti, samas kui Leedus on see number vähenenud 72, Taanis 59 ja Horvaatias ning Sloveenias 50 protsenti. Soomes on esitatud taotluste arv vähenenud 13, Rootsis 41 ja Lätis 40 protsenti.

EL-i liikmesriikidele esitati käesoleva aasta esimeses kvartalis kokku 184 815 varjupaigataotlust ehk 615 taotlust enam, kui möödunud aasta viimases kvartalis, selgub Eurostati andmetest.

Arvuliselt kõige rohkem varjupaigataotlusi esitati tänavu esimeses kvartalis Saksamaale, Ungarile ja Itaaliale, vastavalt 73 120, 32 810 ja 15 245 taotlust.

Suhtarvudelt jagunevad esitatud varjupaigataotlused ebaühtlaselt. Tänavu esimese kvartali jooksul kõigile EL-i liikmetele esitatud asüülitaotlustest said Saksamaa ametivõimud 39,6, Ungarile 17,8 ning Itaaliale 8,2 protsenti.

Kui arvestada aga varjupaigataotluste arvu suhet miljoni elaniku kohta, siis tuleb tabelis esikohale Ungari, kus miljoni elaniku kohta esitati tänavu esimeses kvartalis 3322 taotlust. Rootsil oli vastav näitaja 1184, Austrial 1141 ning Saksamaal 905. Eesti ametivõimudele esitati miljoni elaniku kohta 38 varjupaigataotlust.

Selle suhtarvu poolest esitati kõige vähem taotlusi Horvaatiale ja Slovakkiale ehk võrdselt üheksa, Leedule 15 ning Portugalile ja Rumeeniale võrdselt 17 taotlust miljoni elaniku kohta. Läti suhtarv oli 23 ja Soomel 176 taotlust miljoni elaniku kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles