Võrnoga rääkis sotsiaalmeedia postitusest staabi- ja sidepataljoni ülem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Võrno
Hannes Võrno Foto: SCANIPX

Kaitseväe kommunikatsiooniosakonna kinnitusel ei ole kaitseväe juhataja Riho Terras isiklikult kapten Hannes Võrnoga rääkinud, sest kaitseväes on olemas hierarhia.

«Kaitseväes on olemas selge hierarhia ja erinevates väeosades teenivate ohvitseride teenistuslike küsimustega tegelevad väeosade ülemad. Kapten Hannes Võrno allub staabi- ja sidepataljoni ülemale, kes on temaga selle sotsiaalmeediasse tehtud postituse teemal ka vestelnud ning teavitanud sellest vastavalt käsuliinile ka kaitseväe juhatajat,» selgitas kaitseväe kommunikatsiooniosakonna juhataja Vallo Toomet.

Käsuliin ei tähenda seda, et Terras ei võiks kellega iganes kaitseväest soovi korral vestelda.

Toomet lisas, et kaitsevägi on oma seisukoha Võrno kirjutisele juba avalikkusele andnud ja kaitseväe juhataja on sellega kursis ja nõus.  

«Staabi- ja sidepataljoni teavituskeskuse ülema kapten Hannes Võrno arvamusavaldus, mis puudutab pagulasküsimust, ei ole kaitseväega kuidagi seotud. Ei saagi olla, kuna kaitsevägi ei tegele üheski vormis poliitikate kujundamisega. Samuti ei kujunda kaitsevägi tegevväelaste arvamusi meie ümber toimuvast,» on kaitseväe ametlik seisukoht.

«Kõik kaitseväe inimesed, nii ametnikud, allohvitserid kui ka ohvitserid, peavad nii teenistuses olles, kui ka väljaspool teenistust, järgima üldtunnustatud eetika ja moraalinorme, millest lähtudes nad tegutsevad oma veendumiste kohaselt ja on vabad seda ka väljendama,» leiab kaitsevägi.

Kaitseminister Sven Mikser kritiseeris eile teravalt staabi- ja sidepataljoni teavitusohvitseri kapten Hannes Võrno pagulasküsimust puudutavat postitust sotsiaalvõrgustikus Facebook ning nimetas seda moraalselt vastuvõetamatuks ja kaitseväe mainet kahjustavaks, kirjutas BNS.

«Tegemist on erakordselt ebaprofessionaalse käitumisega, kui kaitseväe teavitusohvitser, kelle ülesanne on kujundada ja hoida kaitseväe ja tervikuna Eesti riigi head mainet, arvab, et ta võib tööst vabal ajal teha avaldusi, mis väga selgelt kahjustavad Eesti riigi ja kaitseväe head mainet. See on täiesti lubamatu käitumine,» sõnas Mikser. «Kindlasti kõnelen sellest kaitseväe juhatajaga,» kinnitas ta.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja kinnitas täna, et kaitseminister kõneles eile kaitseväe juhatajaga kapten Hannes Võrno Facebooki postitusest.

Võrno postitas esmaspäeval Facebooki teksti, milles ütles muu hulgas, et «pole paremat moodust Eesti rahvusvahelise maine päästmatuks rikkumiseks, kui see, et murjanid hakkavad siin «Natšnoi Dazori» ja muude našistide käest niimoodi tappa saama, et sellest hakkab rääkima kogu maailm kui rassismi ja fašismi paisest Euroopas. Ning Vladimir Putin saab lisaks paavsti tänumedalile ka prohvet-ettekuulutaja üleilmse tuntuse, sest ta ütleb: «ma ju rääkisin, mis inimesed need eestlased on...»»

Võrno jätkas: «Ja kõikidele teile, kes te seisukohta võtta ei suuda - Eritrea, kust Eestisse pagulased tulemas, on valik 50:50 kas saad punahiinlasest kommunistliku vasakradikaali või islamiäärmuslasest jihadisti. Mõlemad vajavad varjupaika. Kumba metsalist eelistad?»

BNSi küsimusele, kas ta peab mustanahaliste pagulaste nimetamist «murjaniteks» ja «metsalisteks» kaitseväe ohvitserile sobivaks, vastas Võrno «ei» ja lisas, et «ei tee seda kindlasti kaitseväelase ega riigiametnikuna».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles