Amet: suvised kiirusepiirangud ei ole liiklejate kiusamiseks

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel

Kuigi suviste teetöödega kaasnevad kiirusepiirangud võivad nii mõnegi autojuhi endast välja viia, on juhtidel teetööde õnnestumisel tegelikult oma roll täita.

«Mis puudutab kiiruseid, siis tõesti, ükski kiirusepiirang ei ole kiusu pärast sinna pandud,» ütles Postimehele maanteeameti liikluskorralduse osakonna juhataja Jaan Tarmak. Ta selgitas, et nii kiirusepiirangute kui konkreetse kiiruselae kehtestamisel on alati oma põhjus.

«Kui me räägime teetööde kvaliteedist, siis see, et pindamisejärgselt on 30 km/h väljas, siis ühelt poolt on see küll selle tõttu, et kivid võivad vigastada sõidukeid, aga teiselt poolt on see vajalik ka selle jaoks, et tee vastu peaks. Mida kiiremini liiklejad seal peal liiguvad, seda vähem see tee hiljem kestab,» rääkis Tarmak.

Ehkki ei saa kindlalt väita, et teetööde ja tööjärgse kvaliteedi vahel oleks üks-ühele seos, mõjutab liiklemine kahtlemata tee tulevikku. «Neid kohti, kus on probleeme katte seisukorraga ja kus see on tõenäoliselt seotud liigse kiirusega, on üle Eesti,» tõdes Tarmak.

Tema kinnitusel teeb ka amet omalt poolt kõik, et teetööd ja nende pärast kehtestatud kiirusepiirangud liiklejate jaoks võimalikult valutult mööduksid. Seetõttu katsetab amet erinevaid tehnoloogiad.

«Täna on võimalikud ka sellised pindamised, kus pärast ühte päeva on tegelikult võimalik juba 30-lt mingile suuremale kiirusele üle minna,» ütles Tarmak, kelle sõnul on 30 km/h piirangute kehtestamiseks põhiliselt kaks põhjust. Üks on seotud pindamisega ja teine teetöölistega.

«Tihtipeale ei oska liiklejad selle peale mõelda, et teede ääres on ka kõigi nende liiklusmärkide paigaldamiseks ja hiljem ka teetööde tegemiseks inimesed. Kui auto suure kiirusega peaks neile otsa sõitma, siis on see üpris ohtlik.»

Tarmaku sõnul oodatakse liiklejatelt suviste teetööde ajal nii mõistlikkust kui mõistmist. «Ühelt poolt arusaadav, et kõik tahaksid võimalikult kiiresti kohale jõuda ja tegelikkuses me tahame ka, et nende ajakulu oleks minimaalne, aga teiselt poolt tuleb tee kõigepealt valmis ehitada ja hiljem ka remontida,» rääkis ta.

Käimasolevate teetööde kohta saab infot SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles