TTÜ rektorit lubatud ajaks ametisse ei kinnitata

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo.
Jaak Aaviksoo. Foto: Eero Vabamägi

Kuigi Tallinna Tehnikaülikooli kuratoorium lubas algselt, et kinnitab uueks rektoriks valitud Jaak Aaviksoo ametisse vahetult enne jaanipühi, siis nüüd on selge, et küsimust kogunetakse arutama planeeritust kaks nädalat hiljem.

22. mail, kui kuratoorium valis kaheksa poolt- ja kolme vastuhäälega uueks rektoriks akadeemik Jaak Aaviksoo, teatas ülikool sellesisulises pressiteates: «kuratoorium kinnitab uue rektori ametisse 22. juuniks, kui TTÜ nõukogu kuu aja jooksul oma seadusejärgset vetoõigust ei kasuta». See kuupäev kinnitati kuratooriumi otsusega juba 22. jaanuaril.

Eelmise nädala reedel otsustas nõukogu vetoõigust mitte kasutada, kui vetostamise poolt hääletas 41st nõukogu liikmest 25. Ehkki otsuse vaidlustamisest jäi puudu kolme nõukogu liikme poolthääl, on see ülikooli seest kostunud hinnangute põhjal siiski selge mandaat kuratooriumile, et Aaviksood rektoriks ei kinnitataks.

Kuna aga kogu valimissegaduse taustal on pinged kuratooriumi sees paisunud suuremaks, kui keegi oodata oskas, siis plaanitud «elektroonilisest kohtumisest» enam ei piisa. Seeõttu koguneb kuratoorium rektori ametisse nimetamist arutama hoopis 7. juulil, kinnitas Postimehele tehnikaülikooli kommunikatsioonijuht.

Loogiliselt võttes on rektori ametisse kinnitamiseks taas vaja kuratooriumi enamuse jah-sõna. Neli liiget – Heiti Hääl, Mart Saarma, Rainer Kattel, Margus Lopp – on tõenäoliselt aga endiselt seisukohal, et nemad Aaviksood ei toeta ning kavatsevad endale kindlaks jääda ka rektori ametisse kinnitamisel. Seda kinnitasid nad ka 11. juunil kuratooriumi teistele liikmetele saadetud kirjas:

«Isegi kui TTÜ nõukogu ei peaks kasutama TTÜ seaduse § 5 lg 3 p 10 sätestatud toimunud kaheldava väärtusega kuratooriumi «otsuse» suhtes vetoõigust, siis ei saa olla vaidlust selles, et rektori ametisse kinnitamiseks on veel vajalik kuratooriumi 2/3 häälteenamusega vastavat otsust. Allakirjutanud, kes moodustavad üle 1/3 kuratooriumi liikmetest, avaldavad, et nad ei saa hääletada sarnaselt «valitud» rektori ametisse kinnitamise poolt.»

22. mail valis TTÜ 11-liikmeline kuratoorium uueks rektoriks Jaak Aaviksoo. Kui kuratoorium Aaviksoo rektoriks kinnitab, astub ta viieks aastaks ametisse 1. septembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles