«Kummituskliki» süüasja osalised jäid rahapesus lõplikult süüdi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Tšaštšin(triibulises), Timur Gerassimenko, Dmitri Jegorov ja Konstantin Poltev kohtus.
Vladimir Tšaštšin(triibulises), Timur Gerassimenko, Dmitri Jegorov ja Konstantin Poltev kohtus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kummituskliki nime kandva programmiga miljoneid arvuteid endale raha teenima pannud Vladimir Tšaštšin ning tema kaaskohtualused jäid riigikohtu tänase otsusega lõplikult süüdi ulatuslikus rahapesus.

Otsusega jäid Valentina Tšaštšina, Timur Gerassimenko, Dmitri Jegorov, Konstantin Poltev, Tamme Arendus OÜ, Credit Union OÜ, IT Consulting OÜ, Infradata OÜ ja Novatech OÜ süüdi kuritegeliku ühendusena toime pandud ulatuslikus rahapesus. Dmitri Jegorov, Konstantin Poltev ja Novatech OÜ mõisteti süüdi kui kuriteole kaasaaitajad. Vladimir Tšaštšin mõisteti süüdi korduvas ja ulatuslikus rahapesus ning kuritegeliku ühenduse organiseerimises.

Vladimir Tšaštšinile mõisteti ärakandmisele kuuluvaks karistuseks kuus aastat, neli kuud ja kuus päeva, Valentina Tšaštšinale kolm aastat ja 10 kuud, Timur Gerassimenkole aasta, 10 kuud ja üheksa päeva, Dmitri Jegorovile aasta ja kaheksa päeva ning Konstantin Poltevile kaks aastat ja kaheksa päeva vangistust.

Tamme Arendus OÜ-le mõistis kohus rahaliseks karistuseks 100 000 eurot, Credit Union OÜ-le 60 000 eurot, Infradata OÜ-le 40 000 eurot, IT Consulting OÜ-le 20 000 eurot ja Novatech OÜ-le 20 000 eurot. Samuti konfiskeeriti süüdimõistetutelt kuritegelikul teel saadud vara.

Riigiprokurör Piret Paukštys avaldas heameelt, et Eesti õigussüsteem on läbi kõikide asutuste ja erinevate astmete teinud ära suure töö tõendamaks ja jõudmaks otsuseni, mis kinnitab, et ka kõige peenemad kuritegelikud skeemid saavad paljastatud ning nende organiseerijad ja elluviijad karistatud.

«Tänapäeval ei ole sellised laiahaardelised ning paljusid erinevaid riike hõlmavad kuritegelikud skeemid enam haruldased ning seetõttu on üha olulisem, et ka õiguskaitseasutused teeksid operatiivselt koostööd,» ütles ta ja lisas, et selle kriminaalasja raames tegi Eesti koostööd USA, Küprose ja Taani õiguskaitseasutustega.

Paukštys märkis, et ajal, mil üha rohkem inimesi peavad arvutit ja internetti oma elu lahutamatuks osaks, peab riik panustama ka nende kurjategijate tabamisse, kes teenivad seeläbi kriminaalset tulu. Täna lõpplahendi saanud kriminaalasjas ulatub kurjategijatelt konfiskeeritud vara väärtus tema sõnul ligikaudu 17 miljoni euroni, kuna konfiskeerimise tagamiseks on arestitud üle 140 kinnistu, mitmeid luksussõidukeid ja üle 660 000 euro raha.

«Riigikohtu tänane otsus on oluline samm tunnistamaks sellise kuritegeliku «ärimudeli» ebaseaduslikkust. Varasemalt on juba mitmed skeemi osalised USA kohtu poolt süüdi mõistetud ning nad on kohtutes ka ise oma süüd tunnistanud,» lisas riigiprokurör.

Riigiprokuratuur esitas viiele inimesele ja nende kontrolli all olnud viiele ettevõttele süüdistuse kuritegeliku grupeeringuna läbiviidud ulatuslikus rahapesus. Süüdistuse kohaselt suunas grupeering arvutikasutajad pahavara kasutades reklaamlehtedele, mille tulemusena said süüdistatavad internetireklaami vahendusfirmadelt tasu.

Süüdistuse kohaselt organiseeris Vladimir (31) 2006. aastast kuni 2011. aasta novembrini DNS Changer-nimelise pahavara väljatöötamist, levitamist ja haldamist, mille abil nakatati vähemalt neli miljonit arvutit umbes sajas erinevas riigis. Pahavara võimaldas kontrollida nakatatud arvutite internetiseadeid, et suunata kasutajaid määratud lehtedele ja aadressidele või takistada teatud veebilehtede külastamist. Samuti oli pahavaraga võimalik asendada veebilehtede sisu, sealhulgas reklaame ja linke.

Kontrollides sel viisil nakatatud arvutite internetiliiklust, oli pahavara haldajatel võimalik suunata arvutite kasutajaid klikkima määratud reklaame, mille eest saadi tasu internetireklaami vahendamisega tegelevatelt äriühingutelt.

Kuritegude toimepanemise tulemusena saadi internetireklaami vahendajatelt vara vähemalt 21,9 miljonit USA dollarit ja 234 000 eurot. Konfiskeerimise tagamiseks on arestitud 143 kinnistut, kuus sõidukit ning rahalisi vahendeid umbes 660 000 euro ulatuses.

Eesti kriminaalmenetluse raames esitas riigiprokuratuur Vladimirile süüdistuse kuritegeliku ühenduse loomises ning rahapesus, mis on toime pandud kuritegeliku ühenduse poolt, suures ulatuses ja vähemalt teist korda. Timurit, Dmitrit, Konstantini ja Valentinat süüdistatakse kuritegelikku ühendusse kuulumises ning rahapesus suures ulatuses. Süüdistus on esitatud ka viiele juriidilisele isikule, mille kaudu on süüdistatavad juhatuse liikmena tehinguid teinud.

Ameerika Ühendriikide kriminaalmenetluse raames on süüdistus esitatud Vladrimirile, Timurile, Valerile, Dmitrile, Antonile, Konstantinile ja Andreile seoses vandenõuga arvutisse sissetungimiseks, internetipettusega, tahtliku juurdepääsuga kaitstud arvutisse pettuse eesmärgil ja tahtliku informatsiooni edastamisega kaitstud arvutist. Lisaks on Vladimirile esitatud süüdistus rahapesus ja tahtlikus kaasosaluses rahalistes tehingutes, mille tulemusena soetati vara internetipettuse ja volitamata arvutisse sissetungiga.

Kuus meest ja üks naine, keda kahtlustati ulatuslikus arvutikelmuses ja rahapesus, peeti politsei- ja piirivalveameti, riigiprokuratuuri, Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi, FBI, NASA ja Ameerika Ühendriikide prokuratuuri koostöös kinni 2011. aasta 8. novembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles