Rõivas ei usu ülemkogul kokkulepet põgenike jaotamise osas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Mihkel Maripuu

Peaminister Taavi Rõivas tunnistas, et ei usu kokkuleppe saavutamise võimalust põgenike riikide vahel jaotamise osas nädala lõpus toimuval Euroopa Ülemkogul.

«Pigem prognoosiksin, et selle nädala jooksul me lõpliku jaotusvõtmeni ei jõua, et see võtab veel aega,» ütles Rõivas ööl vastu teisipäeva Brüsselis BNSle.

Peaminister kinnitas, et rääkis esmaspäeva õhtul Brüsselis peetud euroala riikide Kreeka-teemalise tippkohtumise raames oma kolleegidega ka rände-küsimustest ning paljud valitsusjuhid mõistsid Eesti muret.

«Eesti argument, et see jaotus oleks õiglane ja et Eestile kui väga väikesele riigile ei jääks ebaproportsionaalselt suurt osa kanda – see üldiselt on argument, millest saadakse aru, mida mõistetakse ja millega on võimalik loodetavasti tõesti siis ka kolleege veenda,» rääkis Rõivas.

Samas tunnistas Eesti valitsusjuht, et kohtas ka teistsuguseid seisukohti. «On ka tõesti neid, kes ütlevad, et kuna Eesti ei ole varem pagulasi vastu võtnud, siis seetõttu tulebki meil nüüd suurem roll kanda,» selgitas peaminister Rõivas.

Euroopa Liidu rändepaketi ja selle raames pagulaste ümberpaigutamise ja ümberasustamise kavad esitanud Euroopa Komisjon on püsinud seni kindlalt seisukohal, et tema esitatud kohustuslikud kvoodid on õiglased ning pole andnud märki, et võiks neid plaane muuta.

Nii jäi komisjoni rändeküsimuste volinik Dimitris Avramopoulos sellele seisukohale kindlaks ka eelmisel nädalal Luxembourgis peetud siseküsimuste nõukogus ning veel täna (teisipäeval) rõhutas komisjoni esindaja Margaritis Schinas Brüsselis, et komisjon kavatseb kaitsta oma ettepanekut ning tahab näha peatset lahendust.

Komisjoni rändepakett on üks neljapäeval ja reedel Brüsselis peetava Euroopa Ülemkogu peateemadest ning selle osas oodatakse riikide valitsusjuhtidelt poliitilist suunist teemaga edasi liikumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles