Kaitseliitlased tegid vastuseks nutvatele Leedu noormeestele oma fotoprojekti

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti kaitseliitlased tegid koostöös fotograaf Kaupo Kikkasega fotoprojekti «No Tears Project» (Pisarateta projekt) vastuseks fotoprojektile, mis kujutas ajateenistusse kutsutud Leedu noormehi pisaraid valamas.

Kaupo Kikkase fotoseerial on kujutatud 16 naeratavat kaitseliitlast. Ühtlasi esitasid kaitseliitlased leedulastele avaliku pöördumise, milles märkisid, et oma vabadust tuleb kaitsta.

Kaitseliitlaste pöördumine leedulaste poole on järgmine.

Kallid Leedu sõbrad!

Teie 14 võimsat portreed, millel mehed väljendavad oma tundeid seoses kutsumisega ajateenistusse, osutusid tõepoolest võimsateks, kuid võib-olla mitte sellisel moel nagu teie seda nägite.

Me oleme mõlemad väikesed, rahuarmastavad rahvad, kes elavad ohtlikus naabruskonnas. Ainult meie otsustavus , meie armastus rahu, oma eluviisi, kodu ja lähedaste vastu saab säilitada rahu meie ja meie laste jaoks.

Selleks peab olema kindlalt valmis oma vabaduse kaitsmiseks.

Kaitseliit on vabatahtlik sõjaline organisatsioon, mis koosneb samasugustest inimestest, nagu sina ja mina, inimestest, kes on otsustanud pühendada osa oma ajast riigi teenimisele. Me õpime ja harjutame, kuid siis me viskame  taas seljast oma vormiriietuse ja jätkame oma elusid õpetajate, autojuhtide, juristide, arhitektidena ja nii edasi. Me usume, et parim vastus hirmust ja agressioonist toituvatele võimudele on valmistuda ja minna siis oma eludega edasi.

Me tegime need 16 portreed selleks, et teid toetada ja öelda, et te ei pea olema relvahullud oma mehelikkuse tõestamiseks ja teid ei pea erutama automaadid või granaadiheitjad.

Sa pead lihtsalt armastama vabadust!

Juuni alguses pälvis rahvusvahelises meedias suurt tähelepanu Leedu fotograafi Neringa Rekašiūtė ja telesaatejuhi Beata Tiškeviči fotoprojekt, mille raames nad pildistasid pisaraid valavaid mundris noori mehi. Teos kannab nime «Nad võitsid loteriil». Leedu taastas tänavu ajateenistusse. Selle suve hakul alustasid Leedus üle mitme aasta ajateenistust noormehed, kes valiti välja rahvastikuregistrist juhuvaliku alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles