Pakistan mõistis hukka USA õhurünnakud

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA korraldas Pakistani hõimualal mitu droonirünnakut.
USA korraldas Pakistani hõimualal mitu droonirünnakut. Foto: SCANPIX

Pakistani võimude kinnitusel ei saa Ühendriikide piiriüleseid rünnakuid Pakistani territooriumile kuidagi õigustada.

Ühendriikide rünnakud on viimaste kuude jooksul märgatavalt hoogustunud ja alates 3. septembrist on neis hukkunud vähemalt 149 inimest, vahendas uudisteagentuur AFP.

USA vabandas möödunud nädalal Afganistani piiri lähistel toimunud kopterirünnaku eest, milles sai surma kaks Pakistani sõdurit, keda piloodid pidasid ekslikult mässulisteks. Ka palusid Ühendriigid Pakistani võimudelt Afganistani liitlasvägede varustamisel strateegilise tähtsusega piiripunkti avamist, mille Islamabad sulges pärast kopterirünnakut läinud nädala neljapäeval.

Pakistani välisministeeriumi esindaja Abdul Basiti sõnul pole piiripunkti avamise tähtaeg kindlaks määratud, ka viitas Basit, et Ühendriigid peavad oma droonisõja strateegia ümber vaatama.

«Me leiame, et rünnakud toovad vastupidise tulemuse ja need rikuvad ka meie suveräänsust,» ütles Basit. «Loodame, et USA vaatab oma poliitika üle.»

Basiti hinnangul ei aita droonirünnakud võidelda terrorismiga, kuna ei võimalda võita piirkonnas elavate inimeste poolehoidu. Ametniku sõnul on just see Pakistani võimude strateegia mässuliste ja terroristidega võitlemisel.

Piirkonda, kus USA õhurünnakuid läbi viib, peetakse Talibani, terrorivõrgustiku Al-Qaeda ja mägialadel tegutsevate sõjakate hõimude võitlejate üheks peamiseks kasvulavaks, kust organiseeritakse rünnakuid Afganistanis viibivate liitlasvägede vastu.

Ühendriikide ametnike väitel on mehitamata luurelennukitega läbi viidud operatsioonides tapetud mitu kõrget islamivõitlejate liidrit, teiste seas Pakistani Talibani juht Baitullah Mehsud. Ka kinnitab USA, et sel moel õnnestub kaitsa Afganistanis teenivaid liitlasvägesid.

Washingtonis resideeruv Pakistanis esindaja Hussein Haqqani ütles aga BBC-le, et droonirünnakud hõimualadele hoogustusid märgatavalt pärast seda, kuid luureallikat paljastasid terroriorganisatsioonide kavandatava rünnaku Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles