Vene aktivistide võrgustik peab riigikogu liikme Valeri Korbi väitekirja plagiaadiks

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeri Korb
Valeri Korb Foto: Riigikogu kantselei

Venemaal vabatahtlikult tegutseva võrgustiku Dissernet aktivistid leidsid riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimehe Valeri Korbi 13 aastat tagasi kaitstud väitekirjast palju kattuvusi varem avaldatud töödega ning peavad seda plagiaadiks, kirjutab Gazeta.ru.

Valeri Korb kaitses 2002. aasta 26. septembril Peterburi Riiklikus Ülikoolis oma sotsiaalteaduste teemalist väitekirja «Probleemid omavalitsusametnike ettevalmistamisel ametialaseks tegevuseks».

Disserneti ekspertiis näitas, et väitekirja 286 leheküljest kattus osaliselt või täielikult 200 lehekülge kolme varem avaldatud tööga. Dissernet on oma kodulehel avaldanud tabelina kattuvused, mille nad leidsid Valeri Korbi väitekirjast.

Valeri Korb ei ole täna Postimehe telefonikõnedele vastanud, samuti pole ta vastanud toimetuse e-kirjale.

Korb andis 2002. aastal Kohtla-Järve linnavolikogu esimehena pärast väitekirja kaitsmist Ida-Virumaa venekeelsele ajalehele Severnoje Poberežje intervjuu, milles ta ütles, et tegeles oma väitekirja ette valmistamisega kolm aastat. Korbi sõnul oli tema jaoks suur au kaitsta oma teadustööd niivõrd tuntud suures ülikoolis, kui seda on Peterburi Riiklik Ülikool. «Teadustöö teema kattub suures osas mu igapäevaeluga, kuna oleme alates 1997. aastast korraldanud ümber linna juhtimisstruktuuri,» ütles Korb 2002. aastal.

Riigikogu kodulehel on Valeri Korbi eluloos kirjas, et ta lõpetas 1984. aastal Loode-Venemaa Riigiteenistuse Akadeemia ühiskonnateaduste erialal ja 1999. aastal Sankt-Peterburgi Teenindusinstituudi majandus erialal. 2002. aastal omandas Korb riigikogu kodulehe andmetel sotsioloogiakandidaadi kraadi.

Valeri Korb on olnud aastatel 1990-2007 erinevatel perioodidel nii Kohtla-Järve linnapea kui ka linnavolikogu esimees. Alates 2007. aastast on ta olnud riigikogu liige ja praegu on ta parlamendisaadik riigikogu kolmandat koosseisu järjest. Nii eelmises kui ka praeguses koosseisus on ta olnud Keskerakonna fraktsiooni aseesimees. Keskerakonda kuulub Valeri Korb alates 1997. aastast.

Teaduste kandidaadi kraad kehtib Venemaal ja veel mõnes SRÜ riigis. Eestis on doktorikraadiga võrdsustatud üksnes endise Nõukogude Liidu teaduste kandidaadi kraad. See võrdsustamine ei laiene pärast 1991. aastat Venemaal kaitstud kandidaadikraadile. Eesti ja Venemaa vahel puudub kehtiv vastastikune akadeemilise tunnustamise välisleping ja vajadusel annab kraadile vastava hinnangu SA Archimedes.

Dissernet on Venemaal vabatahtlikult tegutsev võrgustik, mille eesmärk on selgitada välja plagiaati Venemaa ülikoolides kaitstud doktoritöödes.

Dissernet on varem avastanud plagiaati näiteks Vene riigiduuma 20 saadiku teadustöödest.

Allpool on ära toodud tabel, milles on värviliselt välja toodud, millistel lehekülgedel esineb plagiaadikahtlus.

Pilt: Ekraanitõmmis veebilehelt dissernet.org
Pilt: Ekraanitõmmis veebilehelt dissernet.org Foto: Ekraanitõmmis veeblehelt dissernet.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles