Vene tuumarakett tabas sihtmärki

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaallveelaev Dmitri Donskoi
Tuumaallveelaev Dmitri Donskoi Foto: Wikimedia

Venemaa korraldas järjekordse raketikatsetuse ballistilise raketiga Bulava. Kuigi varasemad katsetused on enamasti ebaõnnestunud, saatis seekordset katsetust lõpuks edu.

Venemaa kaitseministeeriumi teatel tulistati rakett välja Valgel merel Akula-tüüpi tuumaallveelaevalt Dmitri Donskoi ning see tabas sihtmärki Kamtšatka poolsaarel Kura polügoonil. Tuumalõhkepeaga varustatava raketi lennutrajektoor oli umbes 6000 kilomeetrit, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Lennutrajektoor vastas etteantud parameetritele ning lõhkepead maandusid edukalt Kura polügoonil,» kinnitas kaitseministeerium.

NATO klassifikatsioonis SS-NX-30 nime kandvat raketti on katsetatud korduvalt, kuid ebaõnnestunuid katseid on olnud edukatest rohkem. Mitteametlike andmete kohaselt oli tegu 13. katsetusega, neist kõigest kuus on täielikult või osaliselt õnnestunud.

Raketikatsetused algasid juba 2004. aasta juunis, esialgse kava järgi oleks pidanud rakett mereväe relvastusse jõudma 2007. aastal. Vene militaareksperdi Pavel Felgenhaueri oletuse kohaselt oli enne tänast õnnestunud vaid üks Bulava katsetus.

Borei-klassi uutele allveelaevadele mõeldud uus mandritevaheline rakett on loodud Topol-M raketi põhjal ja seda võib varustada kuni kümne tuumalõhkepeadega. Need suudavad kanda tuumalõhkepea rohkem kui 8000 kilomeetri kaugusel asuva sihtmärgini.

«See relv garanteerib Venemaa julgeoleku järgmise 30-40 aasta jooksul,» kinnitas Vene kaitseekspert Igor Kortšenko.

«Selle aasta lõpus on kavas veel kaks katsetust ja kui need on edukad, siis võib esitada küsimuse testide lõpetamise kohta,» lisas anonüümseks jääda soovinud kaitseallikas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles