Riigijuhid täiendavad reservohvitseride kursusel kaitsealaseid teadmisi

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaupo Kikkas

Mitmed Eesti riigijuhid osalevad vabatahtlikkuse alusel reservohvitseride kursusel, kus harjutatakse läbi erinevaid taktikalisi olukordi ning vastasseise vaenlasega, samuti pannakse end proovile magamata olekus stressirohkete olukordade lahendamisel.

«Kahe viimase nädala jooksul väldanud reservohvitseride kursuse teise mooduli tipphetkeks oli tõsine katsumus patrull-laagris. See sisaldas 48 tundi kestnud patrull-laagri läbimist ehk taktikalist olukorda nelja erineva jaotustasandi harjutusega,» kirjeldas kursustel osalev riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson oma emotsioone.

Mihkelsoni sõnul peetakse kursuse kõige raskemaks just äsjalõppenud teist moodulit ning selles sisalduvat patrull-laagrit. «Selle harjutuse eesmärgiks oli lihvida jaoülema oskusi käsu andmisel ning rühmaülema poolt seatud käsu täitmisel. Selle aja jooksul mängimisime läbi reaalse vastasseisu vaenlasega, kelle suunas tuli tegutseda nii luure- kui varitsusoskusi rakendades. Harjutuse osaks oli võimalikult stressirohke situatsiooni tekitamine. Magamatus ja tavapärase rutiini puudumine panid keskendumise tõsiselt proovile. Laager tipnes sõdurivarustuses öise tagasirännakuga Nursipalu polügoonilt Kuperjanovi pataljonis asuvasse lahingukooli,» andis riigikaitsekomisjoni esimees kogetust ülevaate. 

Kursustel soovis Mihkelson osaleda seetõttu, et ülikooli ajal jäi tal murranguliste pöördeaastate ning halbade asjaolude kokkulangemise tõttu ajateenistus Eesti kaitseväes läbimata. «Ma olen veendunud, et mida aeg edasi, seda olulisemaks muutub avalikus sektoris tegutsevate inimeste jaoks kaitseväekohustuse täitmine. Tänu kursustele on mul täna oluliselt parem ettekujutus kaitseväe sisemisest ülesehitusest ning kitsaskohtadest,» põhjendas Mihkelson kursuste vajalikkust ning tema sõnul on seda tüüpi teadmised talle igapäevatöös suureks abiks.

Siinjuures rõhutab riigikaitsekomisjoni esimees, et kursusele kandideeris ta juba enne seda, kui ta valiti praegusesse ametisse.

Kaitsevõime tõstmist ning õppustel kogetut peab tähtsaks ka Mihkelsoniga samal kursusel osalenud majandus- ja taristuminister Kristen Michal. «Harjutame, et rohelised mehikesed kunagi siia tulemisele ei mõtleks,» kirjutas ta oma Facebooki lehel.

Õppuste juures hindab Mihkelson koolitajate professionaalsust: «eriti positiivseks pean väga head instruktorite tööd. Kõik meie veeblid eesotsas kursuse ülema vanemveebel Indrek Ojasooga on tunnustust väärt, sest nende rahulik, asjalik ning tulemuste parandamisele suunatud metoodika võiks olla eeskujuks paljudele koolitajatele,» kiitis ta.

Samuti jagus riigikaitsekomisjoni esimehel kiidusõnu teistel õppustel osalejate jaoks. «Meie kursusel on 21 osalejat ning kogu seltskond on väga kokkuhoidev. Positiivne patriotism on kõigil õiges kohas.»

Mihkelson tõdes, et aegajalt on kursusi põhitööga küllaltki raske ühildada. «Ajaga on keeruline, kuid peab hakkama saama. Vastasel juhul jääb kursus lihtsalt pooleli,» ütles ta.

Reservohvitseride kursus on jaotatud nelja mooduli vahel, millest igaüks kestab kuni kaks nädalat. Tänaseks on kursus Mihkelsoni sõnul poole peal ning viimane moodul algab detsembri algul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles