Paet: Euroopa Liit panustagu põgenikesurve vähendamisesse

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul peab Euroopa Liit panustama eelkõige sõdade ja konfliktide arvu vähendamisesse ühenduse vahetus naabruses ning Ukrainas.

Endise välisministri hinnangul aitab põgenikelaineid vähendada olukorra stabiliseerumine kriisiriikides. «Olukorra paranemine ainuüksi Süürias oleks abiks Euroopasse saabuvate migrantide arvu vähendamisel. Selleks peab Euroopa Liit ja kogu rahvusvaheline kogukond panustama Süüria kodusõja lõpetamisesse ning Islamiriigi väljasurumisse piirkonnast,» selgitas Paet.

Põgenikeprobleemiga tegelemisel on Paeti arvates abiks hästi varustatud põgenikelaagrite rajamine konfliktipiirkondadesse ning nende naabruses asuvatesse riikidesse, sest nii väheneb pagulaste sisserändamisest tulenev surve Euroopa Liidule.

«Kiiremas korraks tuleks saavutada kokkulepped korralikult varustatud põgenikelaagrite rajamiseks konfliktiriikide naabrusesse, ohupiirkondade vahetusse lähedusse. Lisaks tuleb tagada nende süsteemne varustamine,» ütles Paet.

Lisaks on europarlamendi saadiku arvates tähtis ka juba olemasolevate põgenikelaagrite varustatuse parandamine, sest see vähendaks seal elavate inimeste motivatsiooni Euroopa suunas liikumiseks. «See kõik on küll kulukas, kuid võimaldaks põgenikel vältida eluohtlikku reisi üle Vahemere,» sõnas ta.

Paeti hinnangul tuleb lahendus leida ka olukorrale Liibüas ning luua tingimused, et põgenikud saaksid konflikti lõppu oodata normaalselt varustatud varjupaikades. Stabiilsuse loomine Liibüas on Paeti sõnul aga väga keeruline ülesanne.

Põgenikeprobleemi leevendava meetmena näeb Paet ka piiride tugevdamist. «Euroopa Liidu piiriagentuuri Frontexit tuleb kiiresti tugevdada ning suurendada liikmesriikide panust Vahemere patrullidesse ja päästevõimekusse.» Lisaks peab Paet tähtsaks Euroopa Liidu sisese vabatahtlikkusel põhineva migrantide ümberpaigutamise süsteemi loomist. «Siinkohal saab abi pakkuda Euroopa Liidu keskne rahaline toetusmehhanism, mis aitaks vähendada ka riski Schengeni lõhkumisele,» ütles ta.

Probleemide lahendamisesse peaks endise välisministri hinnangul kaasama ka Türgi. «Euroopa Liit ja Türgi peavad koostöös leidma lahenduse Türki jõudnud sõjapõgenike turvalisuse ja varjupaigaküsimuste suhtes,» lisas Paet.

Eelmisel aastal kolmekordistus võrdluses 2013. aastaga Euroopasse saabunud põgenike arv ning siia rändas ligi 278 000 migranti. Käesoleval aastal on Vahemerel uppunud üle kahe tuhande põgeniku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles