Ilves: Eesti on valmis Afganistanile jagama riigi ülesehitamise kogemust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves Eesti kaitseväelaste keskel Afganistanis.
President Toomas Hendrik Ilves Eesti kaitseväelaste keskel Afganistanis. Foto: Arvo Jõesalu / Sõdurileht

President Toomas Hendrik Ilves rõhutas Afganistani visiidil, et Eesti on valmis Afganistanile jagama riigi ülesehitamise kogemust.

Afganistanis töövisiidil viibiv president Toomas Hendrik Ilves külastas täna Kabulis Afganistani rahvusarhiivi, mis on üks Eesti arengukoostöö partneritest ning kohtus Afganistani kodanikuühiskonna organisatsioonide esindajatega, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

Rahvusarhiivis kohtus Eesti riigipea direktor Sakhi Muneeri ja Kabuli Ülikooli Afganistani keskuse direktor Nancy Hatch-Dupree’ga, kellega kõneles Eesti arengukoostöö senistest projektidest ning tulevikku vaatavatest ideedest.

Seni on Eesti toel koostöös Kabuli Ülikooliga kirjastatud meditsiini ja ettevõtluse käsiraamatuid dari ja puštu keeles ning samuti osales Eesti Afganistani rahvusarhiivi interneti kodulehe loomises ja arhiivi tutvustava teatmiku väljaandmises.

«Meie teame, mida tähendab riigi ülesehitamise algus, mil tundub nagu oleksime nullpunktis ja kui Eesti kogemusest on teile kasu, siis oleme valmis seda Afganistaniga jagama,» ütles president ilves.

Kodanikuühiskonna organisatsioonide esindajad, kellega Eesti riigipea kohtus täna pärastlõunal Kabulis, andsid omapoolse vaate praegusele olukorrale Afganistanis, nimetades oma riigi suurimaks probleemiks vähest tähelepanu õigussüsteemi arendamisele, mis aitaks taastada inimeste õigus- ja õiglustunde.

«Keerulise minevikuga riigis on tihti keeruline selgitada, mis on kodanikuühiskond ja miks see on oluline,» sõnas president Ilves. «Teie töö eduka ja parema Afganistani nimel on hädavajalik.»

Õhtul korraldasid president Ilves ja Eesti ajutine asjur Afganistanis Tanel Sepp vastuvõtu Kabulis töötavale ja teenivale ligi kahekümnele eestlasele, kelle seas on nii politseiametnikke, kaitseväelasi, valimiste vaatlejaid ja siin lepingutega töötavaid kaasmaalasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles