Rõivas jäi Eesti pakkumise osas ebamääraseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas.
Peaminister Taavi Rõivas. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Taavi Rõivas tervitas Euroopa Ülemkogu otsust jätta põgenike ümberpaigutamine riikide jaoks vabatahtlikuks, kuid hoidus täpsustamast, kui palju pagulasi Eesti võiks vastu võtta.

«Täpne valem, mida me täpselt otsustame Eesti seisukohast, tahab veel arutamist,» rääkis Rõivas reede varahommikul pärast ülemkogu esimese tööpäeva lõppu Brüsselis Eesti ajakirjanikele.

Peaministri sõnul peaks arvestama eelkõige riikide suurusega, mis tähendab lähtumist kas rahvaarvust, majanduse mahust või nende kahe kombinatsioonist.

«Meil on parlamendis kinnitatud mandaat, et meie panus peab olema proportsioonis meie riigi suurusega. Me peame arvestama siin mõnede nüanssidega ja arvutama siin täpse proportsiooni välja ja siis ka omalt poolt välja pakkuma,» rääkis Rõivas.

Samas osa riike tahab hinnata ka varasemalt vastu võetud pagulaste arvu, lisas Rõivas, viidates sellega võimalikule konfliktikohale. Seetõttu ei ole ka garantiid, et soovitud 60 000 põgenikku riikide pakkumistest kokku tuleb, möönis Eesti valitsusjuht.

Euroopa Liidu liidrid jõudsid ööl vastu reedet Brüsselis üksmeelele, et juulikuu jooksul pannakse paika mehhanism, kuidas jagada liikmesriikide vahel kahe aasta jooksul vabatahtlikult ning riikide võimekust arvestades 60 000 põgenikku. Neist 40 000 paigutatakse ümber Itaaliast ja Kreekast, kuhu nad on üle Vahemere tulnud, 20 000 pagulast asustatakse ümber EL-ist väljaspool asuvatest põgenikelaagritest.

Rõivas ei osanud öelda, kas Eesti esitab oma pakkumise juba 9. juuliks, kui Luxembourgis peavad mitteametliku kohtumise Euroopa Liidu sise- ja justiitsministrid, kelle pädevuses rände teema on.

«Kuidas täpselt ja millal keegi numbrid esitab pole veel teada,» tunnistas peaminister. «Samal ajal peame analüüsima ka oma võimekust pagulaste integreerimiseks. Ma usun, et juulikuu jooksul suudame teha pakkumise, mis on meile jõukohane,» ütles Rõivas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles