Soomes tõuseb telerimaks 245 euroni aastas

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ove Maidla.

Soomes kerkib järgmisel aastal nn telerimaks 14 euro võrra, ulatudes edaspidi 245 euroni ehk 3834 kroonini aastas, vahendab Helsingin Sanomat.


Maksu kergitamise põhjuseks on Soome rahvusringhäälingu YLE eelarve täitmise vajadus.

Telerimaksu võimalik kehtestamine on ka Eestis aastate eest välja pakutud. Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse liikme Lasse Lehise kinnitusel puuduvad temal andmed, et Eestis selline teema hetkel päevakorras oleks.

«Tegemist ei oleks juriidilises mõttes maksuga, vaid teenustasuga - tasu avalik-õigusliku telekanali (ERR) vaatamise eest. Sarnane tasu on ka näiteks Saksamaal olemas.

Meil finantseeritakse avalik-õiguslikku ringhäälingut üldistest maksutuludest. Kuna eeldatavasti vaatab telerit suurem osa Eesti elanikkonnast, siis ei oleks ka erilist põhjust mingi eraldi maksu või tasu kehtestamiseks.

Taolist erimaksu võiks põhjendada sellega, et need maksumaksjad, kes telerit ei vaata, ei peaks osalema ringhäälingu finantseerimises. Samas võib ka väita, et teabe levik on oluline ja vajalik ka nende maksumaksjate huvides, kes ise telerit ei vaata.»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles