Tarand: Kui Obama loeb Underit, tuleb meil pisar silma, aga kommentaariumis sõimame mustanahalisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand
Indrek Tarand Foto: Raigo Pajula

Euroopa parlamendi saadik Indrek Tarand rääkis Põhjarannikule antud intervjuus, millised on tema mõtted pagulasteemadel.

«Meie siin, Eestis, arvame, et kõik nad on majanduspõgenikud. Tegelikult on päris paljud neist ka sõjapõgenikud või siis usuvägivalla eest pagejad. Ja nad jõuavad, nagu me kõik telepildist teame, üle mere ja läbi Mehhiko kõrbe, illegaalsemalt ja legaalsemalt, riikidesse, millel on läinud ajalooliselt paremini. Need riigid on rikkamad, rahulikumad, turvalisemad, stabiilsemad,» rääkis Tarand ning nentis, et pagulasprobleemi puhul on tegemist väga keerulise eetikaküsimusega. Just seetõttu, kuidas defineerida, kes on «meie» ja kes «nemad».

«Jalgpalliväljakul on seda väga lihtne teha: meie omad mängivad punases ja nende omad sinises särgis. Jalgpalliväljakul on oluline, et kohtunik teeb õige vile, et mängitakse spordireeglite järgi. Siin, Eestis, kasutame näiteks terminit «meie venelane» või peame täiesti endastmõistetavalt Dave Bentonit Eesti lauljaks. Ja kui Obama käib siin ja loeb meile Underit, tuleb meile pisar silma, sest ta lubas meid kaitsta. Aga see ei sega meil anonüümses kommentaaris kirjutamast: «Kuradi neegreid ma ei salli.»

Tarandi arvates eestlastel veab, et  Valge Maja ei jälgi Delfi kommentaariumi − muidu võib tekkida mõte: «Tea, kas neid vendi tasubki kaitsta…». Parlamendisaadikku sõnul on  pagulaste probleem on seotud ennekõike kliimamuutusega ning ta tahaks, et teadlased jagaks seda teavet. «Suured alad, kus homo sapiens on saanud traditsiooniliselt elada, kus tal on olnud vett ja viljakat mulda, on rikutud. Ja riknevad edasi, kui me ei võta midagi ette inimtekkelise kliimamuutuse peatamiseks,» rääkis Tarand.

Täispikka intervjuud Indrek Tarandiga saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles