Suveks juhe seinast

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Allikmaa
Margus Allikmaa Foto: Mihkel Maripuu

Nii Eesti kui ka kogu maailma mõttes poliitiliselt ülekuumenenud suvel on Eesti Rahvusringhääling (ERR) justkui juhtme seinast välja tõmmanud: kadunud on mitmed jutu- ja päevakajasaated, Vikerraadio täidab aega armastusteemadega.

Tänavu oma 60. sünnipäeva tähistav Eesti Televisioon on suveks loobunud tavapäraselt «Terevisioonist», eetrist on praegu maas ka «Ringvaade», «Välisilm» ja «Aktuaalse kaamera» pühapäevane nädalat kokku võttev lisasaade. Seda kõike ajal, mil Euroopa muretseb Kreeka ja pagulaste teemal, mil Eesti on sisepoliitiliselt küsimusi ja probleeme pungil, mil NATO aktiivne tegevus versus Venemaa sõnumid tekitavad ärevust.

Maksumaksja raha eest ülal peetav avalik-õiguslik ERR, kelle ülesanne on kajastada uudistesaadetes ja teistes saadetes võimalikult suurel määral nii Eesti kui ka kogu maailma sündmusi, saadab vaatajateni hoopis ammuseid «Viljaveski» saateid ning Vikerraadio on selle suve märksõnaks võtnud armastuse, täites eetrit armastuse- ja seksisaadetega. Raadios on säilinud siiski keskpäevane «Uudis+», kuid enamiku ajast täidavad pärast uudiseid muusika ja arhiivisaated.

Iga saade maksab

ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa tunnistas, et programmitoimkonnaga on seda küsimust arutatud.

«Kui on väga olulisi teemasid, mida tuleks laiemalt arutada ja selgitada, siis võtame kindlasti midagi ette ehk teeme erisaateid või toome eetrisse saateformaadi, mis annab võimaluse arutlusteks,» lubas ta. «Aga uudised kajastavad ju kõiki teemasid väga operatiivselt ja praegu mingeid samme ette võtta pole plaanis. Aga kõik on töövalmis.»

On selge, et ka tele- ja raadioinimestele kehtib töö- ja puhkeaja seadus, kuid Allikmaa sõnul pole puhkuste aeg määravaim. «Nii suures organisatsioonis on puhkuste hajutamine üsna keeruline. On üks saade, üks meeskond ja meil on meeskonnad ilma igasuguse turvavaruta komplekteeritud ning pole võimalik, et saadad ühe ära ja siis teised teevad tema töö,» rääkis ta. ERRi juhi sõnul on seetõttu kõige mõistlikum puhata ühel ajal.

«Ja alati on ju nii, et kui oleks raha rohkem, siis saaks ka suvi läbi saateid teha, aga praegu lihtsalt ei vea välja. Eelarve on meil saatepõhine, iga saade maksab ning natuke hoiame sellega, et saated suvel puhkavad, raha sügise-talve perioodiks,» märkis Allikmaa.

«Aga veel kord: kui peaks ilmtingimata olema vaja kiirelt mingi teema läbi käia, siis kindlasti tulevad inimesed välja, aga praegu pole meie analüüs seda nõudnud,» lisas ta.

Allikmaa leidis, et palju arutlustööd teevad ära laupäevane «Rahva teenrid» Vikerraadios ja pühapäevane «Olukorrast riigis» Raadio 2s ning kes vähegi soovib kaasa mõelda, see kindlasti seda ka saab.

«Pole vahet, kas rääkida nelja inimesega raadios või teles – pildi näitamine ei pruugi analüüsi kvaliteeti ilmtingimata suurendada ja kvaliteetne analüüs on minu hinnangul jätkuvalt olemas,» ütles ta. «Me ei taha kuidagi vaatajat-kuulajat kiusata ja veel enam ei ole see meie laiskus, vaid selgelt seotud eelarvega.»

Dublante pole

Allikmaa tunnistas, et ERR on ka ise selle kõige pärast mures olnud ja oma eelarvetaotlustes silmas pidanud, et saaks ka suvehooaega pikendada, aga seni pole sellist rahaeraldust olnud, et saaks kogu hooaja samade saadetega katta. See tähendaks duubelmeeskondade olemasolu.

ERRi nõukogu esimees Agu Uudelepp tõdes, et nõukogu hooleks ei ole tegelda saadete ja programmiga. «Olen aga veendunud, et vajadusel suudab kogu meeskond, kes sisu eest vastutab, kiiresti reageerida,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles