Vangi kohta andmeid otsinud ametnik sai karistuse

Nele-Mai Olup
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vangla.
Tallinna vangla. Foto: Toomas Huik

Politsei- ja piirivalveamet tegi Põhja prefektuuri vanemspetsialistile noomituse, kuna ametnik vaatas vangiga seonduvat informatsiooni, mis polnud seotud tööülesannete täitmisega, vaid ajendatud vanemspetsialisti isiklikust huvist.

«Tulenevalt töö iseloomust on ametnikel ligipääs erinevatele infosüsteemidele, sõltuvalt tööliinist. Sisekontrollibüroo on juhtumit menetlenud ning ametnik eksis politsei infosüsteemide kasutamise põhimõtete vastu,» kommenteeris sisekontrollibüroo juht Anne Abel juhtunut.

«Politsei sisekontrollibüroo viis juhtunu asjaolude väljaselgitamiseks läbi distsiplinaarmenetluse ning määras ametnikule karistuseks noomituse. Lisaks oleme ametnikuga vestelnud, et selliseid intsidente tulevikus vältida,» ütles Abel.

Abeli sõnul on ametnik andnud oma selgitused ning tegu on mitte pahatahtlikkusest, vaid pigem teadmatusest tingitud eksimusega. «Tegu ei olnud delikaatsete isikuandmetega,» lisas sisekontrollibüroo juht.

Vanemspetsialist vaatas andmeid vangi kodakondsuse, elu- ja sünnikoha, e-posti aadressi ning isikut tõendavate dokumentide kohta. Politsei- ja piirivalveameti kinnitusel juurdluses kogutud andmete põhjal informatsiooni kolmandatele isikutele ei edastatud.

Vang taotles talle põhjustatud mittevaralise kahju katteks 3000 euro suurust hüvitist, kuid taotlus jäeti rahuldamata, kuna politsei- ja piirivalveameti hinnangul ei olnud tegemist sedavõrd suure era- ja perekonnaelu puutumatuse riivega, millega kaasneks rahaline hüvitamine.

«Politsei sisekontrollibüroo suhtub taolistesse eksimustesse väga tõsiselt ja antud lugu on näide sellest, et ka lihtsamatele vääratustele infosüsteemide kasutamisel järgneb vastutusele võtmine,» ütles Anne Abel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles