«Magnitski rahast» liikus läbi Eesti ligi 14 miljonit dollarit

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Kaheksa aastat tagasi Venemaa riigikassast arvatavasti riisutud 230 miljonist dollarist (5,4 miljardit rubla) liikus hiljem läbi Eesti pankade vähemalt 13,9 miljonit dollarit, kuid Eestis polnud riigiprokuratuuri kinnitusel põhjust rahapesu uurima hakata.

Reedel, 26. juunil kirjutas Postimees, kuidas Venemaa riigikassast riisutud 5,4 miljardi rubla, mida teatakse kui Magnitski juhtumit, liikumist tuvastades algatas Prantsusmaa politsei Eesti riigiprokuratuurist saadud andmete põhjal kriminaalasja rahapesu uurimiseks ning arestis kümned miljonid eurod, mis liikusid Eesti pankade, peamiselt endise Sampo Panga kaudu.

Nüüd saame tänu korruptsioonist ja organiseeritud kuritegevusest kirjutavale rahvusvahelisele ajakirjanike ühendusele OCCRP kirjeldada kogu skeemi, mille kaudu nn Magnitski raha Eesti pangaarvetele jõudis ning kuidas raha hiljem Prantsusmaale ja Luksemburgi edasi liikus.

OCCRP valduses on Eesti riigiprokuratuuri süüdistusosakonna riigiprokuröri Piret Paukštyse põhjalik vastus 2013. aasta jaanuari järelepärimisele Londoni juristilt Neil Micklethwaitilt, kes esindab Venemaa kunagise ühe suurima investeerimisfondi Hermitage Capital omanike huve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles