Varahommikused kuujahtijad pidid foto saamiseks töötoas harjutama

Liis Vaksmann
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peep Sooman

Tallinna vanalinna kohal oli täna varahommikul näha võimas vaatepilt – kuu, mis tundus käega katsutavas kauguses, loojus Tallinna tornide taha. Efektse pildi saamine ei olegi aga nii lihtne – kuu pildistamiseks korraldati lausa töötuba.

Kuupildi jahtimisele on vundamendi pannud Martin Vällik, kes alustas sellega juba kaks aastat tagasi. Esmased katsetused ei andnud tollal soovitud tulemusi, mis innustas teda paremate piltide jahtimisele.

Möödunud aastal õnnestus tal tabada märkimisväärne pilt – kuu loojumas Oleviste kiriku taha. See on saanud teistele jahtijatele eeskujuks.

«Selleks, et võimalikult erilisi pilte saada, on vajalikud kaks asjaolu. Võimalikult täiskuu ning see suund, kuhu ta loojub – asimuudi nurk. Astronoomilisi andmeid saab vastavatest veebilehtedest ja programmidest vaadata,» jagab Martin Vällik näpunäiteid.

Sel aastal võttis ta eesmärgiks jagada näpunäiteid ka teistele. Nimelt korraldas ta huvilistele töötoa, kus jagas kogemusi, kuidas on võimalik hea ja efektne pilt jäädvustada. «Mina olen oma pildi kätte saanud. Nüüd võin ma seda teavet teistega jagada,» kommenteeris Vällik.

Õpitoas osales ka Peep Sooman, kelle sõnul oli seal omandatud teadmistest äärmiselt palju kasu ja tänu sellele ta ka suurepärase pildi sai – täiskuu, mille taustal Tallinna vanalinn. «Vällik oli ise kõik vajalikud arvutused ära teinud – millal ja kuhu kuu loojub –, meile jagas vajalikud näpunäited ja nii see pilt sündiski,» kommenteeris Sooman pildi sünnilugu.

Idee tuli talle kuud jahtima minna Martin Välliku pildist, mis leidis tee kommuuni Eestimaa kaunimad fotod ja sai seal kõige suuremat tähelepanu. Nii leidiski Sooman tee eelneval kahel ööl Pirita randa pilti jahtima.

Esimene öö 1. juulil tõi endaga kaasa tagasilöögi – pilved tulid ette ning polnud võimalik pildistada –, kuid eilne öö tõi talle soovitud tulemuse. Täna hommikul kell 4.48 jäädvustati suurepärane hetk Tallinna vanalinna taustal kõrguvast kuust. Selleks kasutas ta Canon 300 mm f/4 + Canon 1,4x extender + Canon 70D aparaati lisadega.

Järgmine hetk efektsete piltide jäädvustamiseks on 2016. aasta 20. juuni hommikul, kui kuu loojub kell 4.46.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles