Pevkur jättis lasteombudsmani ametikoha loomise lahtiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Liis Treimann

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri hinnangul on diskussioon lasteombudsmani ametikoha loomise osas olnud vajalik, kuid samas ei soovinud ta ennustada, millal võiks Eestis selline ametikoht tekkida.

Pevkuri sõnul pole Eestis tõesti senini loodud laste õiguste riikliku järelevalve jaoks eraldi institutsiooni ja kaebuste menetlemisega ning teatud määral ka järelevalvega on seni tegelenud õiguskantsleri kantselei.

Lisaks on sotsiaalteenuste osas järelevalve teostamise kohustus pandud maavalitsustele.

«Samal ajal tuleb tõdeda, et vajadus senisest süsteemsema ja selgema laste õiguste tagamise järelevalve järele on olemas ning seetõttu on diskussioon lasteombudsmani ametikoha loomise osas olnud vajalik,» sõnas Pevkur.

Samas toonitas Pevkur, et kõnealune institutsioon tuleks luua eelkõige vajadustepõhiselt, mis aga omakorda tähendab täpsustamisi ja selgitusi erinevate osapoolte vahel. Nendele protsessidele kulub aga Pevkuri selgituste kohaselt aega ja minister ei soovinud tähtaegu prognoosima hakata.

Teder ootab poliitilist tahet

Õiguskantsler Indrek Teder nõustus Eesti Lastekaitse Liiduga, et lasteombudsmani ülesanded võiks anda õiguskantslerile, kuid ta ei näe selleks poliitilist tahet.

«Lasteombudsmani ametikoha loomine on üks minu esmaseid prioriteete,» rõhutas Teder. «Mul on selge plaan, mida ja kuidas lasteombudsmani ülesehitamisel õiguskantsleri juures peab tegema. Kuid lasteombudsmani loomiseks vaja seadusandja otsust ja poliitilist tahet, mida ma praegu ei näe.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles