Ojuland: ELi IT-agentuuril Eestisse tulekul on märgiline tähendus

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland.
Kristiina Ojuland. Foto: TV3

Euroopa Parlamendi liige Kristiina Ojuland tundis heameelt Eesti ja Prantsusmaa vahel sõlmitud kokkuleppe üle Eestisse Euroopa Liidu IT-agentuuri peakorteri rajamiseks.

«Kuigi esialgu on agentuuri peamiseks eesmärgiks Schengeni viisaruumi registrite haldamine, peaks agentuur tulevikus koostöös näiteks Ungaris Budapestis asuva Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituudiga hakkama välja töötama teisigi vajalikke ühislahendusi,» ütles Ojuland.

Poliitiku sõnul on olulise märgilise tähendusega, et uue agentuuri asukohamaaks saab Eesti. «2003. aasta detsembris toimunud Euroopa Liidu Ülemkogul otsustasid liikmesriigid anda liituvatele riikidele uute ametite või agentuuride loomisel eelisõiguse saada nende asukohamaaks,» selgitas Ojuland. «IT-agentuur oli proovikiviks, kui pühendunud ollakse eelmainitud põhimõtte järgimisele.»

Pärast 2004. aastal toimunud Euroopa Liidu laienemist on liitunud riikidest Leedusse asutatud Euroopa Soolise Võrdõiguslikkuse Instituut, Poolasse Euroopa Liidu välispiiridel tehtava operatiivkoostöö juhtimise Euroopa agentuur (FRONTEX) ja Ungarisse Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles